Registeren Inloggen

Kan ik op bezoek in verpleeghuis nu de Britse mutatie hier is?

Wat zijn de gevolgen van de recente uitbraak van de Britse coronavirusmutatie voor familiebezoek in verpleeghuizen? De Engelse variant is opgedoken op verschillende plaatsen in Nederland. Onder andere in de gemeente Lansingerland en in Surhuisterveen.

Zorgen over de Britse mutatie

‘We maken ons zorgen over de mogelijke gevolgen van de Britse of Zuid-Afrikaanse mutatie van het virus’, zegt Conny Helder van Actiz, de branchevereniging van zorgorganisaties. ‘De essentiële zorg voor ouderen staat onder grote druk, het aantal besmettingen moet omlaag. Het blijft dan ook essentieel om alle coronamaatregelen te blijven opvolgen’. Voorlopig blijft een bezoek aan een zorg- of verpleeghuis wel mogelijk. Maar Actiz benadrukt dat alle preventieve maatregelen, zoals voldoende afstand houden, mondkapjes en handen wassen van kracht blijven.

Dit verpleeghuis is er mee besmet

In Surhuisterveen is bij twee verpleeghuisbewoners de Britse coronavariant vastgesteld. Het gaat om verpleeghuis ’t Suyderhuys. Bezoek in deze zorginstelling is niet meer mogelijk en de bewoners zitten allemaal op hun kamer. De GGD verwacht dat 21 bewoners die eerder positief zijn getest, ook de Britse variant hebben. De verspreiding gaat dus snel. Want de besmettelijkheid van deze mutatie is groter, waarschuwen de experts.

Vaccinatie

De enige echte remedie hiertegen is vaccinatie. Medewerkers van zorginstellingen worden inmiddels gevaccineerd. In totaal gaat het om 269.000 personeelsleden in verpleeg- en verzorgingshuizen. De volgorde: Zorgmedewerkers in verpleeghuizen zijn het eerst aan de beurt. Daarna het personeel in de gehandicaptenzorg. En tenslotte zorgmedewerkers in wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. Koepelorganisatie Actiz benadrukt dat iedereen zich aan deze volgorde moet houden.

Vaccins voor bewoners

Op maandag 18 januari begint ook de vaccinatie van bewoners van verpleeghuizen. De instellingen staan te popelen om hiermee te beginnen, aldus Conny Helder van Actiz. ‘De voorbereiding voor de vaccinaties is grotendeels afgerond: registratiesystemen zijn op orde gebracht, prikteams zijn geformeerd. ‘Het wachten is nu op de toestemming van cliënten of hun wettelijke vertegenwoordiger en op de vaccins zelf, zegt Conny Helder. Want de beschikbaarheid van het vaccin is op dit moment nog het grootste probleem.

Volg de corona-berichtgeving

Hoe de verspreiding van de Britse variant zich zal ontwikkelen zal de komende weken duidelijk worden. Blijf de berichtgeving over het coronavirus in ons land dus nauwlettend volgen. Voor een actueel overzicht van de verspreiding van het virus kunt u de website van het RIVM bezoeken. Bij het RIVM kunt u ook actuele gegevens over het aantal gediagnosticeerde patiënten bekijken. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een overzicht van alle actuele berichten rondom Covid-19.

Verpleeghuis is bang voor Britse coronavariant

Geef een reactie