Registeren Inloggen

Verpleeghuis is bang voor Britse coronavariant

In de buurt van zorginstelling De Oranjehoeck is de Britse variant van het coronavirus opgedoken. Het personeel van het verpleeghuis zit in voortdurende spanning. Wat voor gevolgen heeft de nieuwe uitbraak? De druk om snel te vaccineren neemt toe.

Besmet met de Britse variant

De Oranjehoeck is een zorginstelling voor dementerende bejaarden, in de gemeente Lansingerland. Begin januari raken tientallen mensen in de buurt besmet met de Britse variant van het coronavirus. Voornamelijk op de Willibrordschool. Iedere bewoner vanaf twee jaar wordt daarom opgeroepen voor een coronatest.

Grote zorgen

De angst voor de Britse coronavariant is groot bij het personeel van De Oranjehoeck. Teamleider Nico Huijts vertelt: “Daar maak ik me veel zorgen om, omdat het virus 500 meter hier vandaan uitgebroken is. En er is nog zo ontzettend weinig over bekend op dit moment. Mensen vragen zich af wat de dag van morgen gaat brengen.”

Veel besmettingen tijdens eerste golf

De Oranjehoeck werd al zwaar getroffen tijdens de eerste coronagolf. Meldpunt bezocht het verpleeghuis toen. In korte tijd overleden 26 bewoners door het virus. De Oranjehoeck had veel lege bedden en kamers door de sterfgevallen. Nico Huijts: “Dat virus is waarschijnlijk meegenomen door familieleden dus dat heeft ook impact gehad in de eigen leefomgeving.” 42 personeelsleden werden ziek, driekwart van het personeelsbestand.

Traumatisch

In september 2020 zitten sommige personeelsleden van de Oranjehoeck er flink doorheen. Medewerkster Corine van Riel: “We hebben echt een trauma beleefd hier. Op een gegeven moment heb ik gezegd: Ik ga naar huis, ik kan niet meer. Dit is echt een kras op de plaat.”

Angst voor nieuwe uitbraak

Sinds de tweede golf zijn er geen nieuwe besmettingen bijgekomen. Maar spannend blijft het. De 47-jarige medewerkster Karin Broere zegt daarover: “Elke keer dat je hoort dat mensen getest werden, denk je: Het zal toch niet weer. We weten gewoon: Als één iemand ziek is dan gaat het door. Je leeft in angst.”

Bekijk ook: Verpleeghuizen bang voor tweede coronagolf

Vaccinatie

Inmiddels is de vaccinatie van personeelsleden in volle gang. Teamleider Nico Huijts voerde gesprekken met personeelsleden om ze voor te lichten over de inenting. Niet iedereen stond te springen om een prik te halen. “We zien nu dat tussen de 70 en 80 procent zich laat vaccineren. Iedereen mag daar zijn eigen afweging in maken”, aldus Huijts.

De bereidheid om te vaccineren is de afgelopen maanden toegenomen. Beroepsorganisatie voor zorgpersoneel Nu ’91 voerde twee opiniepeilingen uit. In december 2020 zei nog 36 procent ja tegen het vaccin, 33 procent nee, 32 procent wist het nog niet.  In januari 2021 zegt 66 procent ja tegen vaccinatie, 23 procent nee, 11 procent weet niet.

Zo snel mogelijk vaccineren

Bewoners van verpleeghuizen worden vanaf maandag 18 januari gevaccineerd. Verpleeghuizen staan te popelen om te beginnen met de vaccinaties, zegt bestuurder Conny Helder van branchevereniging van zorgorganisaties Actiz. In totaal gaat het om 2.350 verpleeghuislocaties in ons land.

Op dit moment zijn op zo’n 850 locaties één of meerdere personen besmet. De werkdruk in de instellingen is al maanden hoog. Het ziekteverzuim ligt boven de 10 procent.

Actiz hoopt dat er snel meer vaccins beschikbaar komen om zorgmedewerkers te vaccineren. Naast het Moderna-vaccin wordt ook het BioNTech/Pfizer-vaccin ingezet voor de vaccinatie van bewoners in verpleeghuizen.

Blijf maatregelen volgen

Actiz begrijpt de angst voor de nieuwe coronavariant op Nederlandse bodem.  “We maken ons zorgen over de mogelijke gevolgen van de Britse of Zuid-Afrikaanse mutatie van het virus”, zegt Conny Helder. “De essentiële zorg voor ouderen staat nu al onder grote druk, het aantal besmettingen moet absoluut omlaag. Het blijft dan ook essentieel om de coronamaatregelen te volgen.”

Kan ik op bezoek in verpleeghuis nu de Britse mutatie hier is?

Geef een reactie