Registeren Inloggen

Mag ik nog buiten fietsen? 4 vragen aan een huisarts

Op de redactie van het programma Meldpunt komen veel vragen over corona binnen. Wij leggen vier vragen voor aan huisarts Toosje Valkenburg.

Ik fiets elke dag anderhalf uur. Maar dan kom ik wel andere fietsers tegen. Is het nog verstandig om te gaan fietsen?

U mag best een rondje fietsen. Maar doe dit wel alleen. En met afstand van minimaaal 1.5 meter bij bijvoorbeeld stoplichten. Het is ook veilig om afstand te houden zodat u minder ongelukken maakt. Mocht u door een val een heup breken, dan kunt u gewoon naar de spoedeisende hulp. Maar houdt er wel rekening mee dat het daar nu drukker is dan normaal. Het krijgen van zorg duurt daarom langer dan u gewend bent. Dus fietsen mag, maar graag alleen en voorkom ongelukken.

Ik ben plasmadonor, maar mijn partner heeft lichte koorts. Mag ik bloed doneren?  

Nee, de website van de Bloedbanken is daar helder over. Als uw partner of huisgenoot deze klacht heeft, kom dan niet. Dit is ook belangrijk om het personeel van de Bloedbank veilig te kunnen laten werken. Donoren van 70 jaar en ouder worden door bloedbank Sanquin vanwege hun eigen veiligheid gevraagd niet naar de bloedbank te komen. De bloedbank vraagt u ook om alleen te komen. Dit om zo de afstand tussen mensen te waarborgen.

Zorgt corona voor blijvende schade aan de longen?

De eerste onderzoeken laten zien dat sommige patiënten na hun ziekte schade lijken te houden aan hun longen. En daar een behoorlijke revalidatietraject voor moeten volgen. Revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht heeft begin april als eerste kliniek een revalidatieprogramma ontwikkeld voor coronapatiënten die lang op de IC hebben gelegen. Maar de ziekte is betrekkelijk nieuw, dus wat de precieze schade is weten we nog niet.

Als ik corona krijg, wil ik thuis blijven met palliatieve zorg.  Mag de wijkverpleegkundige me dan verzorgen?

Als u thuis wilt en kunt blijven dan zullen de huisarts en de thuiszorg uw verzorging op zich nemen. Zolang zij mondkapjes, brillen, handschoenen en schorten hebben,  kunnen zij u thuis behandelen. Het kan voorkomen dat door uitval van personeel deze zorg niet thuis geboden kan worden. Dan bespreekt u met uw huisarts welke plek wel voor u beschikbaar is om verzorgd te worden.

Wilt u meer weten over corona en de laatste levensfase? In dit artikel leest u daar meer over.

Geef een reactie

Reactie

    Waarom moet je alleen fietsen? Ga rustig met je partner fietsen. Zorg wel dat je afstand houd, zodat je niet in elkaars stuur verstrikt raakt. Haalde zondag een echtpaar met twee kleine kinderen in die zelf fietsten . Goed besluit ouders.! Daar blijf je dan achter hangen,
    totdat je voldoende ruimte hebt om te passeren. Die kleine kinderen kunnen veelal verbazend goed sturen , als ze een passende fiets hebben.
    Groet,