Registeren Inloggen

De tarieven van de mondhygiënisten zijn te hoog

De tarieven van mondhygiënisten zijn te hoog. Dit oordeelt 57 procent van de deelnemers van het MAX Opinie Panel. Het panel werd gevraagd wat ze vinden van de mondhygiënisten. Over de behandeling zijn de meesten tevreden. Liefst 73 procent kruist het bolletje achter het woord tevreden aan. Alleen over de rekening is dus meer dan de helft verbolgen. De NVM, de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten, verschuilt zich achter de NZa, de Nederlandse Zorgautoriteit. Die stelt immers de tarieven vast.

5-minuten-behandeling

Irritaties leveren vooral de zogenoemde 5-minuten-behandelingen op. Dit zijn de kleine behandelingen om het gebit te reinigen en worden per 5 minuten in rekening gebracht. Voor elke 300 seconden is dat 14,91 euro (geen idee waar die ene cent vandaan komt). De patiënt heeft vaak de indruk dat de mondhygiënist eerder te veel dan te weinig minuten in rekening brengt, en kan niet in de stoel liggend precies controleren hoeveel tijd de behandelaar bezig is. Het stapelen van behandelingen kan ook een fikse rekening opleveren. Denk bijvoorbeeld aan gebitsreiniging plus tandvleesbehandeling plus consult nazorg. Alleen als de behandelaar de indruk heeft dat alles meer dan 250 euro gaat kosten moet hij dit vooraf aan de patiënt vermelden.

Factuur bestaat uit 1 regel

Irritaties veroorzaken onder de panelleden ook de omschrijvingen op de factuur. Regelmatig worden alle behandelingen samengevat in 1 zin en vervolgens komt het bedrag. Maar als je pakweg 180 euro moet overmaken, wil je toch wel weten wat er gedaan is. We vroegen het aan de NZa en kregen een duidelijk antwoord: “Voor patiënten moet het vooraf duidelijk zijn wat een mondzorgbehandeling hen gaat kosten. Ook moeten zij kunnen controleren of hun zorgnota klopt.” Directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie stemt hiermee in. Volgens haar moet de mondhygiënist met de patiënt vooraf bespreken wat hij of zij gaat doen en wat het gaat kosten. Dus niet: “U ligt hier nu toch en ik ga ook nog dit doen…”

Waarom zijn de behandelingen zo duur?

Deze vraag stelden we wederom aan de NZa, de club die de tarieven opstelt. Het antwoord luidt: “De hoogte van de tarieven wordt bepaald door te kijken naar de hoeveelheid tijd en de hoeveelheid kosten van verrichtingen. Zo kost het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling meer tijd en worden meer materialen, meer personeel en meer ruimte gebruikt dan bij het uitvoeren van een periodieke controle.” Mooi geformuleerd, maar toch. Waarom kost een “consult ten behoeve van een intake” 50,54 euro of een “wortelkanaalbehandeling per element met 4 of meer kanalen” 279,28 euro? Het blijft onduidelijk. We legden de vragen ook voor aan de branchevereniging: de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM). Ongetwijfeld kent u de reactie van een schildpad die belaagd wordt. Het diertje trekt zich terug in zijn schulp. Dat doet de NVM ook.

Zorg mijden

Het gevolg is dat vooral mensen met een smalle beurs de mondhygiënist mijden (en velen ook de tandarts). Dat is slecht. Volgens Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie “kan het langer uitstellen van mondzorg leiden tot gezondheidsschade” en “kan uitstel in de toekomst leiden tot mogelijk zwaardere behandelingen en dus hogere kosten.” De oplossing is om ook de mondhygiënist op te nemen in het basispakket. Nadeel is dan weer dat de verzekering omhoog gaat. De Patiëntenfederatie is voorstander van een middenweg: zorg voor basiszorg-controle. In de praktijk betekent dit het verzorgen van het gebit en het dichten van gaatjes. Dat er iets gedaan moet worden is min of meer een must.

Uit onderzoek van de Patiëntenfederatie blijkt dat zeker 1 miljoen mensen hun gebit verwaarlozen omdat ze om financiële redenen de zorg mijden. 1 miljoen mensen: het tast niet alleen je gebit aan, maar je complete levenslust. In het verleden heeft Meldpunt eerder aandacht besteed aan tandzorg en de daaraan verbonden kosten die voor vele mensen onbetaalbaar zijn.

Ik heb geen geld voor de tandarts

 

Geef een reactie

Reacties (4)

    Ziekenhuizen zijn nog veel duurder.
    Mond hyg zit bij mij in aanvullende verzekering per keer 5 eenheden rekent zij 70 eu ga 2 x per jaar.
    Er zijn bin mij nooit aanvullende kosten in rekening gebracht uitleg enz

    Goedemorgen,
    Ik vraag mij af of er bij het vaststellen van de prijzen is gekeken naar het verschil tussen een gediplomeerde mondhygiëniste, met BIG registratie en HBO opleiding, en een preventie assistente.
    Veel tandartsen laten een preventie assistente, een opleiding van enkele weken, het werk doen en rekenen de prijs van een mondhygiëniste.
    Een gediplomeerde mondhygiëniste heeft een bredere kennis dan de preventie assistent. Zij volgen ook met regelmaat schoolings cursussen.

      Pfff het is echt zot. Ik krijg een offerte voor reiniging gebit 895 euro Wat krijg ik voor dit bedrag! Maar liefst een tijdsbesteding van 1 uur en 45 minuten behandeling. De offerte klopt met de codes. Beschrijving van NVM staat geen tijdsduur bij. Ze houden elkaar in stand Hoezo zorg onbetaalbaar!. We worden gewoon letterlijk uitgekleed

      Oja, het is idd eentje in opleiding en geen big registratie.