Registeren Inloggen

Onduidelijkheid en lang wachten, Elles’ dochter moet een coronatest

Elles de Bruin ergert zich groen en geel. Haar dochter heeft verkoudheidsklachten en moet een coronatest. Maar dat heeft heel wat voeten in de aarde. Elles: “Ik hoop dat Hugo de Jonge zijn zaakjes snel op orde krijgt!”

Pas over 5 dagen testen

“Mijn 16-jarige dochter kwam vorige week woensdag flink verkouden thuis van school. Paniek in het gezin. Is dit corona? Moeten we testen? We bellen de GGD met uitleg van de klachten. Ja ze moet testen, er is op maandag plek. Niet eens in onze eigen woonplaats, maar tien kilometer er vandaan. Maandag? Dat is pas over 5 dagen. En wat moet ze in de tussentijd? Wij vinden dat ze moet thuisblijven, ze heeft geen koorts, maar wel klachten. Misschien wel corona-klachten. Dochterlief baalt. Ze zit in 6VWO, heeft over 4 weken haar eerste SE’s en wil geen les missen. Maar op de online ouderavond is ons te kennen gegeven dat snotterende leerlingen niet welkom zijn. Een vriendin zet elke les een facetime-verbinding open en zo volgt ze zo goed en kwaad als het kan haar lessen. We “sluiten” haar op in de woonkamer en blijven zo ver mogelijk uit haar buurt.

Vriendin kan wel meteen

Op zaterdag bellen we opnieuw de GGD met de vraag of ze echt niet eerder terecht kan. De eerste plek is nog steeds op maandag, maar dan wel in onze woonplaats. Dat is winst. Het vreemde is dat haar vriendin, die een dag na haar belt, wel binnen een dag getest kan worden. Verwarring alom. Op maandag is mijn dochter zo goed als van haar klachten af.

Krijg geen contact

Alleen haar oor zit nog dicht. Moeten we nu wel of niet testen? Moeten we een test niet vrijmaken voor iemand met ernstiger klachten. Mag ze nu wel weer naar school? “Ik heb geen corona” gilt de puber nog maar eens voordat ze met een rood hoofd naar school wegfietst. Mijn man probeert de GGD te bellen voor advies, moet de test nu wel of niet, maar hij komt er niet doorheen.

Geen doen

Mijn dochter gaat uiteindelijk op de afgesproken tijd op maandagmiddag 15 uur naar de GGD en doet de test. Als dit de voorbode is voor de komende herfst- en wintermaanden, zie ik het somber in. Ik hoop dat Hugo de Jonge en consorten hun zaakjes op orde krijgen en mensen snel kunnen testen. Dit is geen doen.”

Moet ik een coronatest zelf betalen en wanneer is het verplicht?

Geef een reactie

Reactie

    Ik zie het ook somber in met het testen. Ik kon zelf na 3 dagen getest worden maar alleen in het UMCG. Ver weg voor mij en zonder teststraat. Ik mocht niet in de parkeergarage van het UMCG (er staan verbodsborden bij de ingang van de parkeergarage voor GGD bezokers) maar moest ergens in de stad in een parkeergarage. Er stond een lange wachtrij buiten. Er was slechts 1 toe/ en uitgangsdeur dus geen sprake van ´eenrichtings verkeer´ cq gescheiden looproutes. Mondkapjes kreeg je pas als je al een stuk naar binnen was gelopen. De ruimte had een laagplafond, er was geen ventilatie of circulatie. Je kwam dan in een soort groter stemhokje waar ook geen ventilatie of anders soortige luchtbeweging mogelijk was en je zat direct in de uitademingslucht van de vorige tester uiteraard zonder mondkapje wegens het testen. Ik was negatief en heb gelukkig daar geen corona opgelopen maar was daar wel bang voor. Is dit verantwoord medisch omgaan met de kans op corona? en dat van een UMCG! Het was volgens mij echt niet volgens de RIVM richtlijnen al zet ik daar mijn vraagtekens bij en heb er ook geen vertrouwn in, zie hun adviezen/beleid bij de verzorg- ne verpleeghuizen. Zo krijgen we met zekerheid een forse tweede golf.