Registeren Inloggen

Mantelzorg scheelt de maatschappij jaarlijks 22 miljard

Voor het eerst is berekend wat de waarde van mantelzorg is voor de maatschappij, namelijk 22 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Ecorys, in opdracht van MantelzorgNL. Valt een mantelzorger uit? Dan zijn de kosten om dit op te vangen door zorgprofessionals nóg hoger.

Arbeidsuren en kosten voor reizen en parkeren

Het grootste deel van die waarde bestaat uit de ureninzet van mantelzorgers. Dit komt neer op 20 miljard euro. In totaal besteedden in 2019 vijf miljoen mantelzorgers anderhalf miljard uren aan mantelzorg. Dit komt overeen met 850.000 full time arbeidsjaren.

Daarnaast hebben mantelzorgers 1,8 miljard euro aan kosten voor bijvoorbeeld reizen en parkeren. ,Fleur Kusters van MantelzorgNL legt dit uit. “Wij kennen een mevrouw uit Gouda die drie keer per week naar haar moeder in Maastricht gaat, maar geen auto heeft. Reken maar uit wat dat kost op jaarbasis als je met het openbaar vervoer gaat.”

Vergrijzing kan voor meer problemen en geld gaan zorgen

,,Mantelzorg lijkt dus misschien gratis, maar dit onderzoek toont aan dat het dat niet is. Wanneer je als mantelzorger niet zou zorgen, dan zou die tijd je namelijk iets anders op kunnen leveren. Zo zou je bijvoorbeeld (meer) kunnen werken en daardoor meer inkomsten hebben of een opleiding kunnen volgen.’’

Het kost de arbeidsmarkt dus arbeidskrachten. En dit gemis van krachten zal met de toenemende vergrijzing alleen maar stijgen. Wanneer we daarbij meer en meer van mantelzorgers gaan vragen zonder hen daarbij goed te ondersteunen, zorgt dat voor alleen maar meer problemen en kosten.

Oproep aan gemeenten voor meer ondersteuning

MantelzorgNL onderstreept dat het van groot belang is om mantelzorgers te ondersteunen, met name om overbelasting en risico op uitval te voorkomen. “Daarom onze oproep aan gemeenten: als je merkt dat een mantelzorger ‘het niet meer trekt’, aarzel dan niet om ondersteuning te bieden.”

Bijvoorbeeld door het organiseren van vervangende zorg, waarbij de mantelzorger de zorg tijdelijk kan overdragen. Of de inzet van een mantelzorgmakelaar, die de regeltaken tijdelijk kan overnemen.

Deze ondersteuning heeft niet alleen een positief effect op de kwaliteit van leven van de mantelzorger. Ook worden de kosten van deze ondersteuning al terugverdiend als een week uitval van een mantelzorger kan worden voorkomen.

Vervolg onderzoek

,,Dit onderzoek laat zien wat de in geld uit te drukken waarde is van mantelzorg. Het laat echter niet zien wat de prijs is van sommige mantelzorgsituaties die geestelijk zwaar zijn. Door bijvoorbeeld altijd  ‘aan te staan’, of degene te zijn die voor rust en troost zorgt.’’

MantelzorgNL vindt dat de wetenschap meer onderzoek moet doen. Dit komt de ondersteuning van mantelzorgers ten goede en uiteindelijk ook de maatschappij als geheel.

Geef een reactie

Reacties (3)

    Mijn vrouw is al 38 jaar mijn mantelzorger en krijgt maar 200 euro per jaar. Dat is toch een schijntje. 16.66 euro per maand

      Fijn dat ze nog iets krijgt. Ik mag op donderdagochtend naar het mantelzorgcafe voor een kopje koffie. Alleen zit dat nu al een jaar dicht.

    Buiten dat het de overheid heel veel geld bespaard aan kosten doet de overheid niets om de kosten die de mantelzorg maakt te compenseren. De gemeentes doen wel een poging je te helpen bij het schoon maken van je eigen woning om je wat werk uit handen te nemen. Maar dat is ook weer niet gratis en komt dus bovenop de kosten die je als mantelzorg al extra maakt. Wij zijn mantelzorg van onze moeder en schoonmoeder.
    Voor elke rit naar haar rijden we 160 km visie versa. Het wordt tijd dat hier een regeling voor komt.