Registeren Inloggen

Mantelzorgers met baan geven hun leven een laag cijfer

Nederland telt zeker 400.000 mensen die, naast een drukke baan, ook nog intensieve zorg verlenen aan een naaste. Dit zorgt ervoor dat zij weinig vrijheid hebben, waardoor zij hun leven een lager rapportcijfer geven dan andere mantelzorgers.

Werk en mantelzorg

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het SCP vraagt 3.800 mensen in de leeftijd van 16 tot 69 jaar naar hun ervaringen met de combinatie mantelzorg en werk. Hieruit blijkt dat bijna 2 miljoen mensen zorgtaken hebben die zij combineren met een betaalde baan van 12 uur per week of meer. 70 procent van deze mensen vindt beide taken goed te combineren, maar er is ook een groep die dit niet zo ervaart. Vooral mensen die 8 uur per week of meer mantelzorger zijn, hebben het idee dat zij veel in hun leven onder tijdsdruk moeten doen. Vooral mantelzorgers die intensieve zorg moeten combineren met een baan van gemiddeld 31 uur per week of meer, voelen zich onder druk gezet. Zij zijn gemiddeld 52 uur per week kwijt aan werken en mantelzorgen, waardoor er weinig tijd overblijft voor andere dingen. Deze verminderde vrijheid zorgt ervoor dat zij het leven een lager cijfer geven dan de gemiddeld. Dit geldt vooral voor personen die mantelzorger zijn voor hun partner, kind of iemand met psychische problemen.

Stel de leidinggevende op de hoogte

Om ervoor te zorgen dat deze mensen hun mantelzorgtaken en werk beter kunnen combineren, zijn er een aantal handvatten. Zo blijkt uit het onderzoek van het SCP dat veel werkenden die intensieve zorg geven hun leidinggevende niet op de hoogte hebben gesteld van de zorgtaak. Veel van de ondervraagden geven aan dit niet nodig te vinden, maar soms kan het toch een goed idee zijn om dit te doen. Als de leidinggevende weet de de werknemer ook nog mantelzorger is, kunnen er maatregelen worden getroffen die voor meer lucht zorgen. Zo kunnen de werktijden worden aangepast of flexibeler worden gemaakt.

Bron: archief, SCP, NOS

Geef een reactie