Registeren Inloggen

MAX Opinie Panel: Zorgpersoneel moet gevaccineerd zijn

Moet het zorgpersoneel zich verplicht laten vaccineren? Een meerderheid van het MAX Opinie Panel vindt van wel. Maar hoe gaan we om met ongevaccineerden op het werk? Willen we een derde prik? En maken we ons zorgen over de werkzaamheid van de vaccins?

Prikken

Op 6 januari 2021 werd in ons land de eerste prik tegen het coronavirus toegediend. Inmiddels zijn ruim 10 miljoen Nederlanders volledig gevaccineerd. In totaal zijn er 23 miljoen prikken gezet. De vaccinatiebereidheid in ons land is hoog, namelijk zo’n 90 procent. En doordat veel mensen gevaccineerd zijn, versoepelde de regering de coronaregels.

Max Opinie Panel

Wij stelden aan het MAX Opinie Panel vragen over de vaccinaties en hoe mensen omgaan met ongevaccineerden. 3442 mensen reageerden, waarvan 92 procent volledig gevaccineerd is. De meeste ondervraagden in het MAX Opinie Panel kregen het Pfizer-vaccin.

Werkzaamheid

Een meerderheid van 68 procent maakt zich geen zorgen over de werkzaamheid van het vaccin. En als ondervraagden wél zorgen hebben, komt dat meestal door de berichten uit Israël. Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid liet namelijk recent weten dat de werking van het Pfizer-vaccin daalt van 90 naar 55 procent bij mensen ouder dan 65 jaar. En ook mensen die volledig gevaccineerd zijn, komen soms toch in het ziekenhuis terecht, zien de autoriteiten.

Derde vaccinatie

In Israël krijgen inwoners boven de 40 jaar daarom een derde vaccinatie, een zogenoemd boostershot. Dit vergroot het aantal antistoffen tegen corona. Maar lang niet alle wetenschappers in ons land zijn voorstander van zo’n snelle derde vaccinatie voor alle leeftijdsgroepen. Een meerderheid van het MAX Opinie Panel zou een derde prik wel nemen: 64 procent is voor. De meeste mensen die tegen zijn vinden dat mensen in ontwikkelingslanden nu eerst aan de beurt zijn. Want daar is vaak nog geen prik gezet.

“Zorgpersoneel moet verplicht vaccin”

De coronavaccinatie is in ons land vrijwillig. Maar moet dat wel zo zijn in de gezondheidszorg? 70 procent van het Panel vindt dat zorgpersoneel verplicht een vaccin moet krijgen. Een nog hoger percentage, 84 procent, vindt dat ongevaccineerd personeel weg moet blijven van kwetsbare patiënten. Hoeveel medewerkers in de zorg een vaccinatie weigeren is onbekend want cijfers ontbreken. Actiz, de branchevereniging van circa 400 zorgorganisaties, schat op basis van eigen enquêtes dat ongeveer 80 procent van de medewerkers gevaccineerd is.

Hoe ga je om met ongevaccineerden?

Hoe moeten we omgaan met mensen die om verschillende redenen geen coronaprik willen? Zangeres Willeke Alberti raakte enkele weken geleden besmet met het coronavirus, ondanks dat zij volledig gevaccineerd is. Alberti liet weten dat ze niet meer met ongevaccineerden wil omgaan of werken. We vroegen naar de mening van het MAX Opinie Panel. 65 procent is het eens met haar opstelling. Iets meer dan de helft van de ondervraagden, 58 procent, wil weten of iemand die in de buurt komt ongevaccineerd is.

Verplicht vaccin op werk

Werkgevers mogen een vaccin voor werknemers verplichten. Dat vindt 61 procent van het Panel.  Maar de baas mag niet vragen wie het vaccin heeft. De Autoriteit Persoonsgegevens ziet vaccinatiegegevens als gezondheidsgegevens.

Vaccinatie helpt volgens immunologe

Immunologe Marjolein van Egmond is ”aangenaam verrast” door de uitkomsten. ”Het is fijn om te horen dat de meerderheid achter de vaccinaties staat.”  Dat het MAX Opinie Panel vindt dat zorgpersoneel zich verplicht moet laten vaccineren, verbaast haar niet. ‘Vaccinatie werkt goed tegen een ziekenhuisopname. En tegen verspreiding van het virus. Omdat de deltavariant nog besmettelijker is dan de alfavariant, wordt vaccinatie nog belangrijker.’ Bekijk haar uitgebreide uitleg van dit onderwerp in deze video.

Geef een reactie

Reacties (3)

  Ik heb deze uitzending gezien, en vraag mij af of deze mensen in opdracht van de overheid , Rutte en de Jong hun verhaal doen.
  We worden al 18 maanden voorgelogen , over de % en getallen.
  Steeds komen er weer beperkingen bij,
  Of ze worden verlengt.
  Is er geen belangrijker nieuws??

  Niemand moét zich laten vaccineren.
  Ieder maakt een eigen keus.
  Ieder draagt zelf de gevolgen van die keus.
  Het kan en mag niet zo zijn dat mensen die bewust kiezen om zich niet te laten vaccineren (een minderheid) de gevaccineerden (de meerderheid) en mensen die o.b.v. medische gronden niet gevaccineerd kunnen worden “gijzelen” met de gevolgen van hun keuze.

  Ik heb mij weloverwogen laten vaccineren: voor mij, voor degenen die o.b.v. medische gronden niet gevaccineerd kunnen worden, mijn omgeving en om mijn werk veilig te kunnen uitvoeren.

  natuurlijk moet het personeel zich laten vaccineren en wat dragon schrijft is
  klink klare onzin, Ik ben door corona mijn beste vriendin kwijt geraakt, en nog
  een paar mensen die ik van nabij goed kende Dus ik wil het wel van de daken
  schreeuwen laat je vaccineren En ik word daarom erg boos als ik zo’n reactie
  lees