Registeren Inloggen

Meer maatregelen nodig om overgewicht in Nederland terug te dringen

Overgewicht in 20 jaar tijd terugdringen van bijna 50 naar 38 procent van de bevolking. Dat was in 2018 één van de doelen van het Nationaal Preventieakkoord. Alleen twee jaar later zijn we daar nog lang niet. De helft van de Nederlanders is op dit moment te zwaar en de urgentie om af te vallen is vanwege corona groter dan ooit.

Onderwerp van gesprek in de Kamer

Onderzoekers van de universiteiten van Utrecht en Wageningen hebben vrijdag een rapport uitgebracht over het Nederlandse beleid voor het inrichten van een gezonde voedselomgeving. Zij stellen dat de overheid momenteel nog veel kansen laat liggen. De verwachting is dat in 2040 zelfs twee derde van de Nederlanders met overgewicht kampt als er niets verandert.

Over deze problematiek is deze week ook gesproken in de Kamer. Verschillende politieke partijen vinden dat er meer moet gebeuren op het gebied van overgewicht en hebben daarover vragen gesteld aan staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS).

Invoering van een suikertax

Zo vragen verschillende partijen waaronder GroenLinks en PvdA zich af waarom er in Nederland nog geen suikertax is. ,,In 43 landen is dit al doorgevoerd, maar bij ons blijft dit uit”, zegt Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA). “Ongezond eten is net zo verslavend als roken. We schuwen geen maatregelen om gebruik van tabak terug te dringen. Waarom nemen we geen maatregelen voor een gezondere leefstijl?’’

Blokhuis geeft aan de vraag te begrijpen, maar op dit moment niet veel te kunnen betekenen. ,,Wat betreft een suikertax, laten we daar niet direct nee tegen zeggen, maar het meegeven aan een volgend kabinet om hiernaar te kijken.”

Verlaging van btw op groenten en fruit

Verschillende partijen pleiten ook voor een verlaging van de btw op groenten en fruit. Tweede Kamerlid Eva van Esch (PvdD): ,,Op dit moment heeft de voedselindustrie vrij spel. Strengere wetgeving is noodzakelijk en dit is hét moment om maatregelen voor een gezondere leefstijl door te voeren. Bijvoorbeeld door de btw op groenten en fruit te verlagen.”

De btw op groenten en fruit is op dit moment 9 procent. Blokhuis geeft aan dat dit percentage verlagen niet eenvoudig is. ,,We zitten bij een btw-verlaging vast aan Europese regelgeving en kunnen dat niet op eigen houtje zomaar op 0 zetten. Dit kan alleen binnen bepaalde marges.’’

Aanvullende maatregelen

Blokhuis zegt verder aan het RIVM gevraagd te hebben om hem te adviseren over aanvullende maatregelen. ,,Dat advies verwacht ik in maart. Wat mij betreft staan bindende afspraken over dit onderwerp rond die tijd weer bovenaan op de agenda.’’

Eén ding staat in ieder geval als een paal boven water; er ligt een kans, maar ook een uitdaging voor het volgende kabinet. Naast de individuele verantwoordelijkheid zijn ook aanvullende maatregelen nodig bovenop het huidige Preventieakkoord om overgewicht in Nederland terug te dringen.

In Meldpunt besteden we op vrijdag 5 februari om 19:15 op NPO2 aandacht aan dit onderwerp. Want hoe zit dat nu precies; het belang van afvallen in coronatijd? Waarom is dat makkelijker gezegd dan gedaan? En, wat moeten we doen vanuit de overheid en voedselindustrie om de doelen op het gebied van overgewicht in 2040 te behalen?

Geef een reactie