Registeren Inloggen

Onderzoek ouderen: Toename stress, minder sociaal contact en beweging tijdens corona

Resultaten uit het onderzoek Hou Ritme Tegen Corona laten zien dat ouderen weerbaar zijn tegen de coronacrisis maar wel meer stress ervaren. Ook bleken ouderen 30 procent minder tevreden over hun sociale contacten. De tijd die wordt besteed aan sport en beweging loopt met tenminste 30 procent terug. Twee van de wetenschappers betrokken bij het onderzoek vertellen wat er goed gaat en wat we nodig hebben om deze crisis sterker uit te komen.

Weerbaar

“We zijn in positieve zin verbaasd over de kracht van ouderen in Nederland”, zeggen Dr. Leonard Hofstra en Hamza Yousuf, onderzoekers van dit project. Het onderzoek met de naam Hou Ritme Tegen Corona, werd opgezet in samenwerking met VU, Erasmus en Duke University, en kent topwetenschappers zoals Andrea Maier, Eric van Gorp en Erik Scherder. ”Uit de enquête blijkt dat 50 procent van de ouderen heel weerbaar is”, legt Hofstra uit. “Een mogelijke verklaring kan zijn dat ouderen die in of vlak na de oorlog zijn geboren een tijd hebben meegemaakt van schaarste en beperking. Daardoor zijn ze misschien gehard.”

Ruimte voor verbetering

Een kanttekening bij de studie is wel dat de gemiddelde leeftijd onder de respondenten 70 jaar was. En de grootste groep van de meer dan 4000 respondenten was tussen de 60 en 80 jaar oud. “Het kan daarom zijn dat ouderen met de grootste kwetsbaarheid niet goed zijn vertegenwoordigd in de studie”, licht Hofstra toe. Toch is er ook in deze groep nog veel ruimte voor verbetering.

Onderliggende stress en het beste wapen

Uit de studie bleek 30 procent minder tevreden te zijn over de kwaliteit en frequentie van sociale contacten. En ouderen spreken 50 procent van hun gesprekstijd over corona. Dit laatste geeft aan dat er veel onderliggende stress kan zijn. Ook de tijd die wordt besteed aan sport en beweging loopt met tenminste 30 procent terug door de crisis. “Juist het hebben van betekenisvolle sociale contacten is essentieel om de crisis goed door te komen”zegt Hofstra. “Ook hebben we geleerd dat sport en beweging belangrijk zijn voor het verbeteren van onze afweer. Dat is het beste wapen in de strijd tegen corona in de afwezigheid van een vaccin of medicatie”.

Omroep MAX en André Rieu

Op basis van de uitkomsten van de studie wordt op dit moment, onder leiding van het team van de wereldberoemde gedragswetenschapper Dan Ariely, hard gewerkt aan het best mogelijke programma om ouderen weerbaar te houden in deze crisistijd. Samen met Omroep MAX en onder andere ambassadeur André Rieu wordt een programma gemaakt om precies de plekken aan te pakken waarop ouderen in Nederland nog een flinke slag kunnen slaan. Zo bleek uit het onderzoek bijvoorbeeld dat een groot deel van de ouderen niet kan beeldbellen. Ook wordt een scala aan programma’s en programmamakers bij Omroep MAX ingezet om ouderen sterker uit de crisis te laten komen dan ze erin gingen.

Geef een reactie