RegisterenInloggen

Tips: voorkom dat je naaste met dementie vermist raakt

Als iemand met dementie vermist raakt, haalt de politie alles uit de kast om iemand snel te vinden. Vooral als het buiten koud is, is haast geboden. Wat kun je zelf doen om te zorgen dat de politie een vermiste naaste met dementie kan terugvinden, voor er iets fout gaat?

Axel Corten, van de Landelijk Eenheid Vermiste Personen heeft de volgende tips voor mantelzorgers en andere familieleden van de vermiste persoon:

  • Doe de deur op slot en verberg de sleutel
  • Plaats deurmatten die een signaal afgeven als iemand erop stapt
  • Plaats zo’n mat naast het bed als iemand bedlegerig is
  • Plaats gps-tracker in de jaszak of fietstas
  • Let er op dat de batterijen vol zijn
  • Doe een briefje met adres en telefoonnummer in de kleding

Axels collega Carlo Schippers vult aan: “Het is belangrijk voor ons om veel informatie te hebben over de persoon. Wie zoeken we, hoe ziet degene eruit en waar kan die zijn? Daar kunnen mensen vóór een vermissing al over nadenken. Op wat voor plekken komt iemand vaak? Wat voor jas draagt die? Heeft u een goede foto? Op wat voor fiets rijdt iemand? Wat is het kenteken bij het gebruik van een auto? Heeft de vermiste iets bij zich zoals een telefoon of een OV-chipkaart waarop wij kunnen rechercheren.” Deze bijzonderheden helpen bij de zoektocht.

Geef informatie

De politie gaat heel gestructureerd te werk. Daarbij is hulp van de familie nodig. De politie stelt veel vragen om een zoekplan te kunnen maken. “Is mevrouw of meneer goed ter been, of legt degene drie meter per vijf minuten af achter de rollator? Dat is belangrijk om een goede inschatting van ons zoekgebied te maken”, maakt Schippers duidelijk. “Bij dementerenden zie je vaak ingesleten personen. Vaak willen ze terug naar de woning waar ze vroeger woonden, vaak uit de kindertijd. Het is goed voor ons om te weten waar dat is, zodat we daar een eenheid naartoe kunnen sturen.”

  • Zorg dat persoonsinformatie klaarligt
  • Zorg voor goede recente foto
  • Zorg dat je informatie hebt over vaste gedragspatronen

Hoe sneller een gerichte zoektocht op touw gezet kan worden, hoe groter de kans op positief resultaat.

Nog een laatste tip: breng de buurt op de hoogte van hun wijkbewoner met dementie. Als die zoek is, kun je via een buurtappgroep omwonenden alarmeren.

Heb je vragen, of heb je meer tips om te zorgen dat een oudere met dementie niet vermist raakt? Deel ze in ons forum.

Geef een reactie