Registeren Inloggen

Vaccinatie kwetsbare ouderen is van start

Vandaag start de vaccinatie van de eerste verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking die in instellingen wonen. Deze week krijgen naar verwachting zo’n 15.000 mensen hun eerste prik. In de weken daarna volgen grotere aantallen vaccinaties.

Zorgmedewerkers eerst

Kwetsbare ouderen zouden volgens de aanvankelijke plannen vooraan staan wanneer de vaccinaties beginnen. Maar het kabinet besloot te beginnen met medewerkers van verpleeghuizen en medewerkers van de acute zorgsector. Omdat zij dagelijks patiënten met Covid-19 behandelen. Maar nu is het dan echt zo ver! Bij  Alliade, Amarant, Brabant Zorg, Carint Reggeland, Cordaan ’s Heeren Loo, Ipse de Bruggen, Middin, Ons Tweede Thuis, Opella, TanteLouise en Zorgbalans worden maandag de eerste vaccinaties gezet.

Grotere instellingen krijgen Pfizer/BioNTech

De acute zorg kreeg voorrang na pleidooien van zorgkopstukken als Ernst Kuipers en Diederik Gommers. Daarnaast spelen ook praktische redenen mee. Pfizer/BioNTech, het eerste vaccin dat werd goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie, moet onder de -70 graden Celsius worden bewaard. Dat levert uitdagingen op bij de verspreiding. Toch krijgt de eerste groep instellingsbewoners dit vaccin. Grote instellingen richten daarvoor zelf priklocaties in. Benieuwd hoe dit vaccin werkt? Professor Marjolein van Egmond van het Amsterdam UMC legt het hieronder uit.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Kleine instellingen krijgen Moderna

Het Moderna-vaccin hoeft, anders die van Pfizer/BioNTech, niet in een superdiepvriezer en blijft na ontdooien een maand goed in de koelkast. Dat maakt het verspreiden en toedienen gemakkelijker. Vanaf volgende week maandag wordt dit vaccin toegediend aan ouderen en mensen met een beperking die in kleinere instellingen wonen. Huisartsen nemen deze taak op zich. In België en Duitsland zijn ze al begonnen met het toedienen van dit vaccin aan zorgmedewerkers.

Dokter Ted geeft antwoord

Sommige mensen twijfelen nog over het vaccin. Zo’n 10 procent van de leden van het MAX Opiniepalen geeft aan dat ze nog niet weten of ze de prik willen krijgen. Wij stelden de meest gestelde vragen aan dokter Ted van Essen. Via deze link leest en hoort u zijn antwoorden.

Geef een reactie