RegisterenInloggen

Dit kunt u doen om te voorkomen dat u valt

Ouderen lopen meer risico om te vallen. En als ze vallen, is de schade groter. De botten zijn brozer en de reactiesnelheid is minder, waardoor uzelf opvangen moeilijk lukt. Hoogleraar valpreventie Nathalie van der Velde geeft 9 tips om vallen te voorkomen. Met geschikte schoenen, goed zicht, een slimme opstaan-techniek en de juiste voeding, blijft u overeind.

1) Beweeg

30 minuten per dag bewegen, helpt goed tegen vallen. Maar train ook uw balans. Volg bijvoorbeeld een speciale valtraining zoals In Balans of Otago.

2) Controleer medicatie

Vallen kan een bijwerking zijn van medicijnen. Slaap- en kalmeringsmiddelen of medicijnen voor hart- en vaatziekten kunnen duizeligheid of balansproblemen geven. Controleer daarom jaarlijks met uw huisarts of apotheker of de medicatie die u slikt nog steeds geschikt is voor uw situatie. Misschien is er een beter alternatief of kan de dosering veranderen.

3) Maak uw huis valveilig

Zorg voor goede verlichting overal in uw huis. Laat leuningen plaatsen aan beide zijden van de trap. Haal losliggende kleedjes of snoeren weg. Zorg voor een antislipvloer. Laat handgrepen plaatsen in uw douche of bad en gebruik een antislipmat.

4) Goed zicht

Controleer uw brilsterkte regelmatig. Zet uw leesbril af (en uw gewone bril op) vóórdat u opstaat om ergens heen te lopen. Draag buiten een bril voor ver kijken, en geen multifocale bril. Als u door een multifocale bril naar beneden kijkt dan kijkt u door het leesgedeelte. U schat dan minder goed diepte in en dat maakt de kans op vallen groter. 50-plussers zien minder contrast en diepte, ook hoogteverschillen moet u goed kunnen zien. Zorg daarom voor contrast in uw huis. Bevestig aan traptreden bijvoorbeeld een rand die goed zichtbaar is.

5) Veilig schoeisel

Draag schoenen met een stroeve zool met grip. De hak is niet meer dan 1 centimeter en de schoen sluit aan tegen de enkel. In de schoen stopt u een inlegzool die uw voetbed ondersteunt.

6) Eet uw botten en spieren sterk

Omdat de spiermassa afneemt bij 50-plussers moet u extra letten op het binnenkrijgen van eiwitten en vitamines. De aanbevolen dosering eiwit voor ouderen is 1 gram per kilo lichaamsgewicht. Eiwitten zitten in vlees, vis, melkproducten en vleesvervangers. 50-plussers nemen minder makkelijk vitamine D op. Deze vitamine is van belang voor de kracht van uw botten en uw balans. Kalk is de bouwsteen van uw botten. Eet 4 portiers zuivel per dag, zeker als u last heeft van botontkalking.

7) Sta veilig op

Bij 50-plussers blijft de bloeddruk minder makkelijk op peil bij verandering van lichaamshouding. Als u ligt of zit en wilt opstaan gaat er meer bloed naar uw benen en tijdelijk minder naar de hersenen. Dat kan leiden tot duizeligheid, vallen en zelfs flauwvallen. Het helpt om voldoende te drinken, zo’n 2 à 2,5 liter per dag. Eet niet te veel, maar wel genoeg zout, voor voldoende vocht in uw bloedvaten. En sta op in etappes. Ga eerst even zitten, houd uzelf goed vast en sta dan rustig op. Span ondertussen uw been- en bilspieren aan.

8) Kijk uit met alcohol

Als u ouder wordt, krijgt u meer last van bijwerkingen van alcohol. Alcohol heeft effect op de balans en bloedvaten. Uw bloedvaten worden wijder waardoor u sneller last heeft van duizeligheid, zelfs de volgende dag nog.

9) Ga naar de dokter

Bij een val, ga naar de dokter! Vallen heeft vaak behandelbare oorzaken. Uw val kan een bijwerking zijn van een ziekte of van medicatie. Houdt uw telefoon altijd bij de hand of schaf personenalarmering aan zodat er snel iemand bij u is als u valt.

Pols in 100 stukjes

Bekijk deze video over Emma Veldkamp die viel en haar pols “in 100 stukjes” brak. Elles de Bruin test of een heup-airbag werkt om een heupbreuk te voorkomen.

  • bewegen
  • gezondheid

Geef een reactie