Registeren Inloggen

Voorkom besmetting met legionella na uw vakantie. Dit moet u doen

Bij ziek worden na terugkomst van uw vakantie, denkt u waarschijnlijk niet direct aan uw eigen douche of kraan in de keuken thuis. Toch schuilt juist daar een behoorlijk gevaar. Door lang ongebruikte kranen ligt besmetting met legionella op de loer. Die kan longontsteking veroorzaken. Techniek Nederland waarschuwt hiervoor en komt met 7 tips tegen legionella.

Hoe komt een legionellabesmetting tot stand?

Het verhaal is al zo oud als de weg naar Rome, maar toch moeten we er elk jaar opnieuw aan herinnerd worden. Brancheorganisatie Techniek Nederland maakt ons er ook nu weer attent op. Zelfs als een kraan al 1 week niet is gebruikt, bestaat al de kans op een infectie door de legionellabacterie. Het water staat stil in de leidingen en de temperatuur komt boven de gevaarlijke grens van 25 graden Celsius, waar bacteriën heel graag in gedijen.

Helaas is dit voor mensen wat minder leuk. Zodra u de eerste keer na thuiskomst weer onder de douche gaat staan, dan ademt u ook het vernevelde water – piepkleine, haast onzichtbare waterdruppeltjes – in. Daar zitten die bacteriën ook in en die komen in uw longen terecht. Het komt dus niet door besmet water te drinken maar door het inademen van die waternevels. In het minst schadelijke geval leidt dat tot vermoeidheid of griep. Maar in het ergste geval kan het een (dubbele) longontsteking veroorzaken. Dit wordt ook wel ‘veteranenziekte’ genoemd. Die naam verwijst naar een grote uitbraak van legionella onder oorlogsveteranen in 1976. Toch nog 1 positief ding aan legionella: u kunt er niet een ander mee besmetten. Dus in die zin is het niet besmettelijk.

Grootste risico na (zomer)vakanties

Wie een tijdje van huis is geweest, bijvoorbeeld door vakantie, moet uitkijken voor zo’n infectie door waternevel. Eric van der Blom, legionella-expert bij de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche Techniek Nederland, legt uit wat u het beste kunt doen: ‘Bij het inademen van die nevel nestelt de legionellabacterie zich in de longen. Het is verstandig om bij thuiskomst door alle kranen en douches in huis minimaal 1 minuut lang heet water te laten stromen en daarna met koud water na te spoelen.’

Onderschat dit niet. En doe dit ook zo voorzichtig mogelijk. Want het is totaal onnodig om zo’n besmetting op te lopen. Dat zo’n infectie dodelijk kan zijn, bewijst het recente geval wel waarin CV-ketels de hoofdrol speelden. Met een washandje over de douchekop te houden, voorkomt u verneveling van het water terwijl u bezig bent. U kunt ook de douchekop in een emmer of teiltje onder water houden. Ook als u net op vakantie gaat, kunt u ditzelfde doen in uw vakantiehuisje. Overigens geldt hetzelfde 1 op 1 voor de tuinslang en de daaraan verbonden sproeikop.

7 tips tegen legionella

Voor alle volledigheid formuleert Techniek Nederland nog 7 handige tips tegen legionella:

  1. Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen minimaal 1 minuut lang door.
  2. Laat het water rustig stromen. Voorkom dat het water vernevelt door de douchekop in een emmer (teiltje) water of washandje te houden of door het sproeistuk van de kraan af te halen.
  3. Zorg er indien mogelijk voor dat het water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 graden heeft (dat zal bij uw tuinkraan niet gaan, maar dit terzijde).
  4. Laat ook in uw vakantiehuisje alle kranen enkele minuten doorspoelen.
  5. Spoel ook tuinslangen door en voorkom verneveling (door de sproeikop eraf te nemen of in een emmer water te steken).
  6. Pas uw drinkwaterinstallatie nooit zelf aan. Laat dat liever over aan een erkend vakman.
  7. Ontsmet regelmatig een eventueel bubbelbad (of spa, whirlpool, jacuzzi of hot tub) volgens de gebruiksaanwijzing.

(Bron: Techniek Nederland, archief, ANP, Rijksoverheid, RIVM, MAX Vandaag; Foto: Shutterstock)

Legionellabesmetting door cv-ketels Ferroli: wat is het en hoe kunt u het voorkomen?

Geef een reactie