Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Duizenden valdoden in huis

Jaarlijks overlijden circa 4000 senioren na een val in of om het huis en belanden ongeveer 100.000 ouderen na een val in het ziekenhuis. De verwachting is dat dit de komende 10 jaar met 40 procent stijgt. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen we dit voorkomen.

Van de circa 1,5 miljoen 75-plussers woont 92 procent zelfstandig thuis, waarvan de helft alleen. Hierdoor stijgt het aantal valincidenten in en om het huis sterk. De 70-jarige sportjournalist Johan Derksen viel begin april van de trap toen hij ’s nachts naar de wc ging. De 77-jarige Emma Veldkamp vertelt in Meldpunt over haar gebroken heup, pols en gekneusd stuitje als gevolg van een val.

Vallen voorkomen

‘Ouderen lopen een groter risico om te vallen, maar gelukkig kunnen ze daar zelf wel wat aan doen’, zegt prof. dr. Nathalie van der Velde. Zij is hoogleraar ouderengeneeskunde en valpreventie van het Amsterdam UMC en vrijdag 3 mei te gast in Meldpunt.

Heupairbag

Valpreventie leidt tot een levendige markt met producten die langer thuis wonen moeten ondersteunen. Presentatrice Elles de Bruin probeert een heupairbag uit en hoopt op een zachte landing.

Oplichters voor de rechter

Joke Evertzen wordt in 2014 slachtoffer van een geraffineerde phishingtruc waarbij ze 45.000 euro verliest. De criminele organisatie erachter koopt van het gestolen geld auto’s, juwelen en horloges. Meldpunt besteedt hier in 2016 aandacht aan. Justitie pakt de bende op en brengt ze voor de rechter. In de week van 29 april volgt de uitspraak. Meldpunt woont de zitting bij en spreekt mevrouw Evertzen en andere gedupeerden. MAX Ombudsman Rogier de Haan geeft toelichting op deze zaak.

ABP-update

Rogier de Haan praat kijkers ook bij over de claim richting pensioenfonds ABP, die afgelopen winter besloot miljoenen euro’s aan te veel uitkeerde pensioengelden terug te vorderen. Vrijdag op NPO2 om 19.10 uur.

Geef een reactie