Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Overgang openbaart en versterkt verborgen psychische aandoening

Vrouwen die rond hun 45ste levensjaar psychische klachten krijgen doen er goed aan om te laten uitzoeken of dit is gerelateerd aan de overgang. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de overgang verborgen psychische aandoeningen versterkt en daardoor aan het licht brengt. 

Overgang

Ine Kuijpers (49) krijgt 2 jaar geleden mentale klachten. Ze voelt zich depressief worden en trekt zich steeds verder terug. In eerste instantie denkt ze dat het te maken heeft met haar werk. Pas als ze ook opvliegers krijgt, legt ze het verband met de overgang. Ine heeft ADHD en dat wordt versterkt door de overgang. Gynaecoloog Dorenda van Dijken, die ook voorzitter is van de Dutch Menopause Society, heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen psychische aandoeningen en de overgang. Ze vertelt er over in Meldpunt.

Hormoontherapie

Ook komt aan de orde dat huisartsen soms terughoudend zijn met hormoontherapie om de overgangsklachten te bestrijden. Renate Meijnders (43) heeft er 6 jaar last van. Piekeren, slecht slapen, nachtzweten, slechte concentratie, niet op woorden kunnen komen en ze kan sindsdien namen slecht onthouden. Daarnaast is ze constant moe en prikkelbaar. Het leidt uiteindelijk tot een burn-out. “Ik raakte in een negatieve cirkel en kwam er niet uit. Dat mijn man bij me is gebleven, is een wonder”, zegt Renate. Haar huisarts wil niet meewerken aan het voorschrijven van hormoonsuppletie. Uiteindelijk krijgt ze de hormoontherapie toch via een vrouwenkliniek. Sindsdien voelt ze zich een stuk beter. Elles de Bruin bespreekt de problemen en zoekt naar oplossingen met Dorenda van Dijken en Eveline Bakker van Stichting Vuurvrouw, die vrouwen informeert over de overgang.

Drone wel betaald maar niet geleverd

En verder: Tobi Driessens koopt onlangs een drone ter waarde van 2800 euro. Omdat de drone niet geschikt is voor het doel waarvoor hij hem heeft gekocht, retourneert hij de drone naar leverancier DJI Europe. Maar helaas bezorgt vervoerder UPS hem op een verkeerd adres. MAX Ombudsman Jeanine Janssen komt in actie en probeert de kwestie op te lossen.

De uitzending van Meldpunt is te zien op vrijdag 19 januari om 19:50 uur bij MAX op NPO 2. Of bekijk de uitzending later hier terug.

Geef een reactie