Registeren Inloggen

Wat is een ziekenhuisbacterie en moet je hier bang voor zijn?

Het ziekenhuis was de laatste twee jaar een plek waar je corona op kon lopen. Maar niet alleen corona waart er rond. Wie naar het ziekenhuis moet voor een operatie of opname heeft grote kans dat hij vragen voorgelegd krijgt over de ziekenhuisbacterie. Misschien kent u wel iemand die hier ziek van geworden is. Wat is de ziekenhuisbacterie en moet je er bang voor zijn?

Resistente bacteriën

De ziekenhuisbacterie is een veelgebruikte naam voor een BRMO, een Bijzonder Resistent Micro-organisme. Zo noemen we bacteriën die niet te doden zijn door de meest gebruikte antibiotica. Hierdoor zijn ze moeilijk te behandelen. Er zijn meerdere soorten, bijvoorbeeld de MRSA, de VRE, de MRGNS of de ESBL. De bacteriën komen niet alleen in ziekenhuizen voor, u kunt de bacterie ook in het dagelijks leven oplopen. Dat zorgt bij de meeste mensen niet voor problemen. Maar dit kan wel bij mensen met een verminderde weerstand. Die kunnen er zelfs aan overlijden. Dat is de reden waarom de bacterie veel voorkomt in ziekenhuizen, hier zitten veel mensen met een verminderde weerstand bij elkaar.

Ziekenhuisbacterie opsporen

U zult daardoor van de bacterie horen wanneer u zelf naar het ziekenhuis gaat voor een opname of “invasieve behandeling”. Het ziekenhuis wil namelijk niet dat u een van deze bacteriën mee naar binnen neemt. Veel medische centra werken daarom met een vragenlijst. Vult u in dat u in een buitenlandse zorginstelling opgenomen bent geweest of recent nog op een vleesboerderij bent geweest? Dan onderzoekt het ziekenhuis eerst of u een resistente bacterie bij u draagt. Als dat het geval is, krijgt u gewoon uw behandeling, maar treft het ziekenhuis extra maatregelen zodat de bacterie zich niet verspreidt. Heeft u ook een infectie opgelopen, dan kunt u antibiotica krijgen die nog wel tegen de bacterie werkt.

Nieuwe resistentie ontwikkelen

Over het algemeen hebben gezonde mensen dus weinig last van de resistente bacteriën. Maar waarom willen ziekenhuizen de verspreiding dan toch voorkomen? Een bacterie bij u dragen hoeft niet erg te zijn, u krijgt pas last als de bacterie een infectie veroorzaakt. Bij gezonde mensen breekt een infectie niet snel uit. Maar zet een hoop zieke en verzwakte mensen bij elkaar en hij kan voor grote problemen zorgen. Bovendien moet voorkomen worden dat de resistente bacteriën nog weerbaarder worden dan ze nu al zijn. Wordt een bacterie veel overgedragen en veel bestreden met antibioticum dan heeft hij meer kans nieuwe resistentie te ontwikkelen. Bijvoorbeeld tegen het antibioticum dat hem nu nog wel de baas kan.

1,2 miljoen doden door ziekenhuisbacterie

En dat is een probleem, want volgens een onderzoek verloren wereldwijd 1,2 miljoen mensen in 2019 het leven na infectie met een resistente bacterie. Dat aantal is minstens zo groot als het aantal mensen dat overlijdt aan HIV en malaria. De fatale besmettingen komen vooral voor in het zuiden van Afrika en Azië. In deze gebieden wordt veel antibiotica voorgeschreven maar is de infectiepreventie juist minder. In Nederland is het gevaar veel kleiner, maar het is wel belangrijk op te letten om het rondgaan van de resistente bacteriën zoveel mogelijk te voorkomen.

Geef een reactie

Reacties (2)

    ik ken verschillen de mensen die dood zijn aan dat bacterie het zou fijn zijn als ziekenhuizen daar meer open over zijn

    Heb te maken gehad met een vleesetende bacterie, zoveel kuren i.v. gehad dat heeft mij mijn leven gekost, ben technisch dood geweest. Een jaar in het ziekenhuis gelegen. Daarna ben ik nogmaals besmet met een ziekenhuis bacterie. Geen enkele antibiotica kuur helpt meer. De zorg verpleging moet altijd beschermd werken, handschoenen, mondkapje, schort, bij opname altijd aparte kamer met een speciaal bordje op de deur, alles moet altijd speciaal schoongemaakt worden zoals operatiekamer, toilet, douche enz. Artsen moeten zich eerst in speciale pakken heisen voor ze mij kunnen helpen. Ik kan altijd andere besmetten, als ik naar het ziekenhuis moet staat er een rode pop up in het scherm. Kom er ook niet meer vanaf omdat ik zo ontstekings gevoelig ben, en erg kwetsbaar. Dus een ziekenhuis bacterie moet je echt serieus nemen.