Registeren Inloggen

Wijkverpleging wil voor de 3e golf een vaccin. “Het is loodzwaar.”

De thuiszorg heeft zwaar te lijden onder de coronapandemie. Werkroosters zijn bijna niet rond te krijgen door het hoge ziekteverzuim. Het personeel en cliënten zijn verbolgen dat de vaccinatie zo lang op zich laat wachten. De beroepsvereniging van verplegenden en verzorgenden, V&VN waarschuwt voor een nog grotere werkdruk in de wijkverpleging vanaf maart.

Torenhoog ziekteverzuim

De coronapandemie is zo langzamerhand een slijtageslag aan het worden voor de wijkverpleging. 145 duizend medewerkers in ons land moeten alle zeilen bijzetten om de basiszorg te kunnen bieden. Het ziekteverzuim is nog nooit zo hoog geweest: Bijna 7 procent. En door verschillende coronaprotocollen is het werk loodzwaar geworden. Verpleegkundigen staan te springen om gevaccineerd te worden. De wijkverpleging is als laatste aan de beurt van al het zorgpersoneel.

Dubbele diensten

Dat geldt ook voor Meltem Koyuncu, wijkverpleegkundige bij Samen Thuiszorg, een klein familiebedrijf in Rotterdam. Ze is al 18 jaar werkzaam in de thuiszorg. Zo druk als het de afgelopen maanden was, heeft ze nog nooit meegemaakt. ‘Ik moest regelmatig dubbele diensten draaien. Dat houdt ik niet meer vol. Ik ben ook nog moeder van kinderen, die thuis kwamen te zitten door de lockdown’, zegt Meltem.

Onrust

Samen Thuiszorg heeft 50 cliënten. Die zijn verbaasd dat het zorgpersoneel nog steeds niet is gevaccineerd. Cliënt Connie Riegman vindt het onbegrijpelijk. ‘Waar zijn we nou mee bezig? Ze hadden veel eerder het personeel moeten vaccineren. Nog voor de ouderen.’ De gang van zaken heeft tot onrust bij de cliënten van Samen Thuiszorg geleid. De tijden waarop zorg geleverd wordt veranderen namelijk voortdurend.

Improviseren

Ook Rinette Zorg, een middelgroot thuiszorg bedrijf in Zuidoost-Brabant heeft al weken moeite om de roosters vol te krijgen. 50 medewerkers van Rinette hebben corona gehad, meldt manager verpleging& verzorging Elmar Brantjes. ‘Het is voortdurend improviseren, door de gaten in roosters. Cliënten krijgen steeds weer andere zorgtijden. Vanaf het begin van de coronapandemie voelen wij ons frontsoldaten zonder gezien te worden’, zegt hij.

Vaccinatie

Minister van Volksgezondheid De Jonge heeft vorige week toegezegd dat het zorgpersoneel in de wijkverpleging binnenkort een afspraak kan maken om gevaccineerd te worden. Uiterlijk april moet al het zorgpersoneel geprikt zijn, zo’n 145.000 man. De voorzitter van branchevereniging SPOT, Jan Minartz, moet nog zien of dat gaat lukken. ‘Vanaf volgende week mogen wij eindelijk afspraken maken om te prikken. Maar ik krijg moeilijk contact met de GGD. We hebben haast. De derde coronagolf komt er aan.’

Verbeteringen

Ook de beroepsvereniging van verplegenden en verzorgenden, de V&VN, dringt aan op tempo. Voorzitter Bianca Buurman: ‘De vaccinatie moet heel snel worden uitgevoerd. Door de Britse coronavariant zijn de risico’s op besmetting vanaf maart nog groter. Ik hoop dat al het personeel daadwerkelijk voor april gevaccineerd is.’ Naast de vaccinatie moet ook het grote aantal vacatures in de thuiszorg worden teruggebracht. Betere beloning en medezeggenschap zijn volgens Bianca Buurman belangrijk om daar verbetering in te brengen.

[npo_player prid=”WO_MAX_16433517″]

Geef een reactie

Reacties (4)

    Goedemiddag,
    Ik heb de uitzending gezien over de thuiszorg en heb eigenlijk een vraag aan Bianca Buurman.
    Ze heeft het in de uitzending over dat het zo belangrijk is voor het personeel dat ze gevaccineerd worden.
    Heb ik het helemaal mis maar het is belangrijker dat de mensen die ze verzorgen gevaccineerd worden en dat willen.
    De cliënten/patiënten hoeven toch niet bang meer te zijn als ze zelf zijn gevaccineerd ?
    Dus laat aan iedereen zelf de keuze of ze zich wel of niet laten vaccineren.
    Wil je het wel (en heb het geloof dus in deze vaccinatie)dan hoef je ook niet meer bang te zijn.
    Laat iedereen zelf deze keuze maken en geen onzin over de risico’s verkopen.

      Ron,
      Natuurlijk is eenieder vrij om zich naar believen te laten vaccineren.
      Mobiele thuiswonenden vanaf 65 jaar (van oud naar jong) kunnen zich vanaf eind januari laten vaccineren (als zij dit willen).
      Maar nog een heleboel zorgvragenden niet: Niet-mobiele thuiswonenden vanaf 65 jaar (van oud naar jong) en mensen van 18-60 jaar met medische indicatie kunnen zich vanaf maart laten vaccineren (als zij dit willen).

      De zorgverleners zijn als volgt ingepland:
      Zorgmedewerkers wijkverpleging: vaccinatiemogelijkheid wordt bekend gemaakt in februari. Of zij laten vaccineren is hun eigen keuze.
      Zorgmedewerkers Wmo-ondersteuning en Pgb-zorgverleners: kunnen zich vanaf begin maart laten vaccineren (als zij dit willen).
      Alle overige zorgmedewerkers: kunnin zich vanaf mei laten vaccineren (als zij dit willen)

      Let wel: De volgorde van vaccinatie kan veranderen, bijvoorbeeld door een latere levering van vaccins. 

    Ik begrijp de zorgen van deze Thuiszorgmedewerkers.
    Ik heb heel veel respect voor deze Thuiszorgmedewerkers: ze zijn niet alleen zorgmedewerkers maar heel vaak een contact met de buitenwereld, zeker in deze Corona-tijd.
    Ik begrijp niet dat zij nog niet gevaccineerd kunnen worden.

      Als thuiszorgmedewerkers alleen komen bij mensen die gevaccineerd zijn kunnen ze daar gewoon hun werk doen. Besmetting is voor ouderen veel ernstiger, i.c.’s worden grotendeels bevolkt door 60-plussers, doden vallen grotendeels ook in deze groep. Stop met steeds weer groepen naar voren schuiven, dat kost veel levens.