Registeren Inloggen

10 Tips: Waar moet je goed op letten bij Black Friday-koopjes?

Het koopjesfeest Black Friday komt er weer aan. Vrijdag 26 november is de grote kortingendag. Het evenement duurt eigenlijk een hele week tot en met Cyber Monday op maandag 29 november. Houd je verstand erbij als je van de kortingen wilt profiteren. De Consumentenbond geeft 10 tips over koopjes, bedrog en nepwebsites.

Veel nepdeals tussen de aanbiedingen

Black Friday is een Amerikaans fenomeen. In ons land begint het ook een traditie te worden. Maar er zitten veel nepdeals tussen de aanbiedingen. Gerard Spierenburg, woordvoerder bij de Consumentenbond neemt ons aan de hand. Hij geeft ons 10 tips waar we goed op moeten letten. Wat hij aangeeft geldt ook voor online shoppen in het algemeen, zegt hij erbij.

Tip 1: Vergelijk de prijzen

Zie je een mooie aanbieding? Vergelijk het altijd met de prijzen bij andere aanbieders. “Leg bijvoorbeeld de prijs bij Coolblue naast die van MediaMarkt of BCC,” zegt Spierenburg.

Tip 2: Check de prijshistorie

Via Pricewatch op Tweakers kun je de recente prijsontwikkeling zien. Vaak zit er niet meer korting in dan 20 procent. “Dat valt mee of tegen. Het ligt eraan hoe je er tegenaan kijkt.” Bij elektronica-artikelen zitten vaak de beste deals. Daar kan de korting wel 40 procent bedragen.

Tip 3: Deals worden beter als Black Friday nadert

Concurrenten gaan tegen elkaar opbieden ziet de Consumentenbond. Als de vrijdag dichterbij komt, worden de deals beter. Op de vrijdag zelf zijn de aanbiedingen vaak het best.

Tip 4: Waar zit de korting op?

Kijk goed wáár de korting op zit. Is het een korting op de échte prijs of op de adviesprijs? “De adviesprijs is alleen maar een richtprijs van de fabrikanten. De adviesprijs ligt sowieso vaak hoger dan de winkelprijs.”

Tip 5: Check de “van-prijs”

Vaak staat er dat een product is afgeprijsd “van” een bepaald bedrag. Dat is de zogenaamde “van-prijs.” Die prijs moet in de drie maanden vóór Black Friday écht gevraagd zijn. Anders is het misleidend.

Tip 6: Vergeet Cyber Monday niet

Wees geduldig! “Geen paniek, Cyber Monday komt ook nog. Dan zijn er vaak ook nog mooie aanbiedingen.”

Tip 7: Let op nep-onlinewinkels

Dit is de lastigste tip. Er zijn veel nep-onlinewinkels. Hoe kun je nep herkennen? “Aan bijvoorbeeld krom taalgebruik,” waarschuwt Spierenburg. “De zinnen kunnen heel raar zijn. Met Google Translate kom je vaak tot gekke resultaten.” Kun je in de webshop alleen maar met creditcard betalen, dan is dat vaak verdacht. Je hebt dan wel de verzekering van je creditcard als er geen bezorging komt.

“Verder zijn er vaak weinig contactmogelijkheden. Er is geen fysiek adres. Ook geen emailadres. Maar wel een bestelformulier.” Nog een heel opvallend ding bij de nep-onlineshop: “Vaak is het hele assortiment in de winkel afgeprijsd. Alle (schoen)maten zijn gewoon beschikbaar. Dat kán gewoon niet!”

Tip 8: Is er een Kamer van Koophandel-nummer?

Natuurlijk kan het Kamer van Koophandel-nummer (KvK) vals zijn. Dat gebeurt heel veel. “Maar als het helemaal ontbreekt, dan moet er wel een belletje gaan rinkelen.”

Tip 9: Check de domeinnaam van het webadres

Er wordt bij Black Friday veel geknoeid met merkkleding. “Vaak zie je een domeinnaam van een site waar de naam van het product waar jij naar zoekt in verwerkt zit. Bijvoorbeeld: ‘de-goedkoopste-hugo-boss-deals.nl.’ Nou als je dat ziet, dan is het vaak foute boel,” tipt Spierenburg. Ook een goed voorbeeld van nep is: etos-drogist-online-assen.nl. “Wie zoekt er nou naar de Etos in Assen?”

Tip 10: Laat je niet verleiden

Tot slot: laat je niet verleiden tot een “impulsaankoop.” Koop alleen wat je écht nodig hebt. “Is dat bijvoorbeeld een televisie? Ga dan gericht zoeken.”

Black Friday: Trap niet in slechte aanbiedingen

Geef een reactie