Registeren Inloggen

Opgelicht en politie doet niks, wat kan ik doen?

U bent opgelicht en wilt aangifte doen. Maar de politie zegt dat dat niet kan, want “u heeft het geld zelf overgemaakt”. Of ze laten u wel een aangifte invullen maar nemen die niet in behandeling. Wat kunt u doen om te zorgen dat de politie toch aan het werk gaat?

Leg een dossier aan.

Advocaat Tamourt adviseert slachtoffers van financiële criminaliteit om zich goed voor te bereiden als ze aangifte willen doen. ‘Verzamel bewijs, correspondentie, telefoonnummers, verklaringen van getuigen. En kan een ouder slachtoffer niet zo makkelijk naar het politiebureau, neem dan desnoods een verklaring op bij de notaris. Schakel eventueel een advocaat in die kan helpen bij het aangifte doen en het vormen van een dossier. Dan wordt het voor de politie een stuk lastig om je af te wimpelen.’

Win vooraf informatie in

Informeer vooraf naar uw rechten. Dat kan bij een juridisch loket in uw gemeente, maar ook bij een juristenspreekuur van bijvoorbeeld een ouderenbond, zoals de KBO-PCOB. Ga ook op zoek naar informatie op internet, eventueel samen met iemand die daar handig in is. Bent u bijvoorbeeld opgelicht door een bepaalde organisatie, zoek daar dan al zoveel mogelijk over op. Vaak hebben meer gedupeerden zich online hierover gemeld met ervaringen en waarschuwingen. Zo toont u aan dat u niet alleen slachtoffer bent en dat er sprake is van een criminele organisatie. Dat kan de politie moeilijker naast zich neer leggen. Kijk ook of de AFM al voor ‘uw’ oplichters of fraudeurs heeft gewaarschuwd. Zie: www.afm.nl.

Stap samen naar de politie

Ouderenbond KBO-PCOB adviseert ouderen om niet in hun eentje contact op te nemen met de politie, of naar het bureau te gaan. Ga samen met iemand die u vertrouwt. Dat kan een familielid zijn, maar ook een buurman. Het is ook verstandig als deze persoon wat meer juridische kennis heeft. Maar dat hoeft niet per se. U kunt desgewenst ook een advocaat inschakelen die u helpt aangifte te doen. Hebt u een rechtsbijstandsverzekering, dan kunt u daar wellicht een beroep op doen voor juridische bijstand.

Laat u niet afpoeieren

De KBO-PCOB heeft als belangrijkste advies: stap over uw schaamte heen en haal uw recht. Trek u er niks aan dat anderen, ook bij de politie, wellicht denken dat u dom of onhandig hebt gehandeld. U bent erin geluisd! U bent gemanipuleerd, misleid, opgelicht. En dus hebt u het recht om aangifte te doen en moet de politie serieus naar uw zaak kijken. En mag u geen aangifte doen, of wordt uw aangifte niet opgepakt? Maak dan bezwaar. Dat kan bij de politie, of het Openbaar Ministerie. daar moeten ze u vertellen hoe en waar u bezwaar kunt maken. In het uiterste geval kunt u een artikel-12-procedure beginnen. Dan vraagt u het gerechtshof om het Openbaar ministerie te bevelen tóch vervolging in te stelen. Hierbij is het wel raadzaam de hulp van een advocaat in te schakelen.

Passieve houding politie moet veranderen

Jaarlijks worden minstens 30.000 ouderen slachtoffer van financieel misbruik. Een vriend of familielid besteelt hen en plukt hen kaal. Een groeiend probleem, maar de politie doet hier weinig tegen. Daar moet verandering in komen, stellen advocaten en de VVD. Bekijk onze video over dit onderwerp op deze pagina.

Geef een reactie

Reacties (8)

    Iedereen zegt :De politie is veel drukker met bekeuringen .
    Het lijkt of ze hun eigen salaris moeten opbrengen.
    Naar het burau gaan heeft geen zin meer.Daar wordt gezegd :Doe maar digitaal.
    Verbolgens gebeurd er nirts mee.

    Hoe diep zijn we gezonken in onze ‘democratische rechtsstaat’ dat je een advocaat moet nemen om aangifte van een misdaad, of nog erger, van ene verkrachting te kunnen doen ? En wat doen diegenen die geen betalende rechtsbijstandsverzekering hebben?

    helaas maar al te waar. wij zijn opgelicht door een zg. loodgieter. melding bij de politie werd niet eens aangenomen. dus kunnen zij gewoon doorgaan met oplichten en mensen duperen zolang zij niet aangepakt worden.

    onderweg zijn wij ook aangereden door een wegmaniak die met ruim 120 km/pu ons voorbij wilde rijden. hierbij is een kleine schade ontstaan aan onze auto. de maniak is gewoon door gereden. en de politie? wel die hebben geen tijd voor dit soort dingen.

    ooit hebben wij een jong stel in een gloednieuwe (zeer dure)mercedes voor ons zien stoppen , midden op de weg. de jonge man (hooguit 20 jaar) tuigde zijn (vriendin, hooguit 16 jaar) op een vreselijke manier af in de auto. dit drama aan de politie gemeld. hun respons was dat ze daar geen tijd voor hadden. ze konden niet achter elke melding aan. reden genoeg om misstanden niet meer door te geven aan de politie?
    op de tv praten ze met lof over de dienders, maar waar dienen ze eigenlijk voor?

      De politie (ambtenaren!) wordt betaald (mede) van mijn belastinggeld. Dan eis ik dat ze indien nodig voor mij aan het werk gaat. Als ze dat niet doet weiger ik om enigerlei vorm van “burgerplicht” (doorgeven van waarneming van criminaliteit of fraude) te verrichten.

    Iedereen krijgt de regering die het verdiend.
    Door het jarenlang maar lekker achterover te leunen omdat wij het zo goed hebben vergeten we gemakshalve maar te stemmen.
    Daar begint alles mee, we hebben nu wel 6 verschillende achtereenvolgende regeringen gehad die niets anders deed dan “polderen” en de laatste drie hebben ervoor gezorgd dat niemand elkaar meer vertrouwd, alles moet tot in den treuren opgeschreven omschreven en verantwoord worden.
    Deze regeringen zijn er de oorzaak van geweest dat er op allerlei gebied tekorten aan arbeidskrachten zijn ontstaan waardoor de werkdruk onevenredig omhoog zijn gegaan.
    Ze hebben op elk gebied (overbodige) management tussen alle lagen van alle beroepen geplaatst.
    Daarnaast is mijn ervaring dat de agenten van tegenwoordig nogal wat naar hun hoofd geslingerd krijgen en niet mogen reageren omdat alles maar moet kunnen.Agenten worden bespuwd uitgescholden en openlijk belachelijk gemaakt ja zelfs bedreigd en dat mag dan zomaar. In het onderhavige geval dat er wel iemand reageert wordt deze gelijk op het matje geroepen en hangt er een schorsing boven zijn hoofd.
    Ik hou niet van een politiestaat maar een beetje meer repressie mag van mij wel.
    Verder met mij verhaal,
    Vele zaken die door de agenten en rechercheurs zijn gedaan waarbij zij erg veel (verboden) overuren voor gemaakt hebben, worden door de heren officieren en hoofdofficieren geseponeerd zonder zich ervan te vergewissen hoeveel moeite een onderzoek heeft gekost om alles netjes op papier te krijgen.
    En geloof me vrij, als er vele zaken zo de revue passeren denk ik niet dat ze de volgende keren de moeite zullen nemen om je aangifte op te nemen wetende dat er dan van hogerhand een sepot op gezet wordt. Deze desinteresse klopt niet maar vind ik wel begrijpelijk.

    Advocaten en VVD willen paal en perk stellen aan het bestelen van ouderen door familie of vrienden.
    Mijn reactie hierop is, ga eerst maar eens met de rechterlijke macht in debat hoe te straffen. het heeft namelijk géén zin om een eventuele dader aan te pakken die daarna door de rechterlijke macht vrolijk naar huis gestuurd wordt.
    Ook zou ik de advocatuur willen vragen waarom zij een cultuur aanhangen van “hoe kom ik ermee weg” wetende dat hun cliënt diegene is die beschuldigd wordt van het vergrijp. Ik persoonlijk heb daar héél veel moeite mee.

    Joscha hieronder zegt:
    Iedereen zegt :De politie is veel drukker met bekeuringen .
    Het lijkt of ze hun eigen salaris moeten opbrengen.

    Weet u wel wat zij verdienen? Voor dat salaris zou ik nog geen agent willen zijn die in weer en wind bij nacht en ontij de meest verschrikkelijke dingen tegen komt, terwijl wij met onze voetjes op de bank of met een lekkere warme kruik tussen de lakens liggen.

    Michaeliet schrijft: Hoe diep zijn we gezonken in onze ‘democratische rechtsstaat’.

    Tja die rechtstaat dat zijn wij allen, en elke rechtsstaat heeft rechten en plichten.
    De rechten eigenen wij ons steeds meer toe en de plichten worden gemakshalve vergeten lijkt het wel.
    Voor de goede orde wil ik even vermelden dat ik géén agent ben maar ik wel blij ben dat ze er zijn.
    De politie is niet je beste vriend, kunnen ze ook niet zijn, vandaag werken ze voor je en morgen kunnen ze tegen je werken, kortom zij moeten de wet handhaven zonder aansziens des persoons, dat is namelijk hun werk.
    En als iedereen nu eens respecteert dat ze een boete krijgen (vind ikzelf ook verre van leuk) en zichzelf niet verlaagd tot gescheld/geschreeuw of erger zal het een stuk rustiger worden. Je bent namelijk hoe dan ook in de fout gegaan.

    Je bent machteloos wanneer je slachtoffer bent van fraude door familie. Ik heb de politie, veilig thuis, huisarts benaderd hierover, maar ze doen allemaal effectief niets. Je krijgt geen hulp en geen van de instanties verwijst je naar een instantie die je wel kan helpen. “Een luisterend oor” daarvoor benader ik ze niet, want dat lost het probleem niet op.

    […] op uw aangifteplicht en hun ‘weigeringsverbod’. In Meldpunt in 2020 luidt het heldere advies: ‘laat u niet afpoeieren.’ Als terug naar de politie tot niets leidt, kunt u vervolgstappen […]

    Kan er over meepraten me bank gehackt aangifte 12 uur later al onderzoek gestopt zonder het te onderzoeken en me bank doet ook geen ene reet zwaar wel achter de boom staan om burger een bon aan te naaien maar criminele opsporen nee daar krijgen ze geen salaris van want die krijgen ze van de burger dit geef vrijbrief na de criminelen hele slechte zaak dit dat dit in Nederland de criminele vooranf geven dan de burgers