Registeren Inloggen

COLUMN: ‘Mijn dochter’ licht me op

Elles de Bruin staat te trillen op haar benen als ze erachter komt dat ze niet appt met haar dochter, maar met een oplichter. “Wat een brutaliteit, hoe komen ze aan mijn nummer?”

‘Andere provider’

“Er popt een appje op op mijn telefoonscherm: “Hi mam, ik ben van provider veranderd. Overgestapt van KPN naar T-Mobile. Dan heb je nu gelijk mijn nieuwe nummer en kun je dat opslaan in jouw contacten.” Gek, denk ik. Ik wist niet dat mijn dochter zou overstappen naar een nieuwe provider. Maar mijn man regelt dat soort zaken, dus zo vreemd is het ook weer niet. “Trouwens mam, ik moet wat betalingen doen, ben buiten de deur en ben mijn identifier vergeten. Kun jij anders die overboekingen even voor me doen? Maak ik het vanavond als ik weer thuis ben naar je over.”

Berichten weg

Dan gaat bij mij een lichtje op. Ik denk aan journaliste Violet Falkenburg die vorig jaar in onze uitzending vertelde dat ze was opgelicht via WhatsApp en bijna 7.500 euro kwijt was. Ook haar “dochter” vroeg hulp bij betalingen, en zij maakte het geld over, naar een fraudeur. Ik besluit om met “mijn fraudeur” in gesprek te gaan en te kijken of ik hem kan ontmaskeren. Ik reageer: “Hi, wat rot voor je dat je de betaling niet kan doen. Hoe kan ik je helpen?” Na een paar zinnen verwijdert hij (of zij) plotseling alle berichten. Razendsnel gaat het, nog voordat ik screenshots kan maken. Ik sta bijna te trillen op mijn benen. Wat een brutaliteit, hoe komen ze aan mijn nummer?

Juiste toon

Door onze uitzending van vorig jaar april weet ik dat dit soort oplichters zich verdiepen in jouw persoonlijke leven en zo precies weten wat ze moeten zeggen en welke toon ze moeten aanslaan. Gelukkig ben ik er niet ingetrapt. Doet u dat ook niet. Wilt u weten hoe u whatsapp-fraude kunt voorkomen, bekijk dan onze tips op deze pagina.” Binnenkort ziet u in een televisie-uitzending van Meldpunt meer over het verhaal van Elles.

Geef een reactie

Reactie

    Heel verstandig dat u handelde naar hetgeen uw intuïtie aangaf. Dit scheelt u een hoop geld en ellende. Dit heeft ons al twee keer voor ellende behoed. Hadden wij niet aan onze intuïtie gehoor gegeven dan waren wij via Marktplaats voor bijna duizend euro opgelicht. Hoe ze aan de telefoonnummers komen? Geen idee. Maar brutaal zijn ze wel. Zo deed de oplichter via Marktplaats zich voor als iemand die iets wilde verkopen maar niet bereid was om naar de wal te komen. De oplichter deed zich voor als bewoner van een van de eilanden en had ons een adres gegeven op dat eiland. Al heel snel kwamen wij erachter dat de identiteit, adres en woonplaats vals waren. Het adres en de woonplaats bleek namelijk een personeelswoning te zijn op het eiland dat al enige tijd leeg stond. Mijn advies is dan ook te luisteren naar je intuïtie. En bij twijfel, niet doen!