Registeren Inloggen

Criminelen struinen ook graag op Marktplaats

Verkoopsites als Marktplaats zijn ideaal als u snel iets wilt verkopen, maar het gebruik van dit soort platformen heeft ook een keerzijde. Zo struinen criminelen continu door de advertenties, op zoek naar kostbare spullen die zij kunnen stelen. Omdat u natuurlijk niet het volgende slachtoffer wilt worden, hebben wij een aantal bruikbare tips verzameld die dit voorkomen.

Het is al verschillende keren voorgekomen: overvallen op mensen die dure spullen te koop aanbieden op Marktplaats. In de regio Rotterdam is dit recent nog aan de orde van de dag, net als in het Brabantse Helmond. In die laatste plaats wordt een verkoper van een duur Rolex-horloge zelfs onder schot gehouden terwijl de crimineel het sieraad meeneemt. Naast overvallen, werken advertenties voor dure dingen ook steeds meer woninginbraken in de hand.

Tips

Criminelen die de website gebruiken zijn vooral op zoek naar dure sieraden en de nieuwste smartphones. Bent u van plan binnen kort iets dergelijks te koop aan te bieden via Marktplaats? Denk dan goed na over hoeveel informatie u over uzelf weggeeft op uw account. Het is bijvoorbeeld niet verplicht om hier uw volledige naam in te vullen. Ook is het niet verstandig om uw adresgegevens alvast in te vullen op uw profiel.

Als u eenmaal de advertentie heeft geplaatst en u krijgt berichten van potentiële kopers, dan is het altijd goed om het profiel van diegene goed te bekijken. Is het bericht afkomstig van iemand die pas een dag of een week actief is op Marktplaats? Dan is de kans vaak groter dat het hier een oplichter betreft dan als een account al jaren oud is. Ook is het goed om te kijken naar eventuele beoordelingen die door andere verkopers zijn achtergelaten op het profiel van de mogelijke koper.

Ook als het profiel van degene van wie u een bericht krijgt betrouwbaar lijkt, is voorzichtigheid geboden. Geef bij voorkeur nooit uw adres en spreek af op een openbare plek, waarvandaan jullie samen kunnen vertrekken naar de plek waar het kostbare goed zich bevindt. Op die manier kunt u alvast peilen of u iemand ‘goed’ vindt overkomen. Daarnaast is het ook verstandig om te controleren dat u écht betaald wordt. Helaas komt het vaak voor dat kopers willen betalen met vernuftige nep-betaalapps of vals geld. Nepgeld is soms moeilijk te onderscheiden van echt geld, waardoor een vals geld-detector uitkomst kan bieden.

(BRON: AD, Eindhovens Dagblad

Geef een reactie