Registeren Inloggen

Zo weet u of een goed doel betrouwbaar is 

U krijgt een collectant aan de deur, of iemand die kaarten of stroopwafels verkoopt voor het goede doel. Hoe weet u of dit goede doel betrouwbaar is? Wij leggen in vijf stappen uit waar u op kunt letten.

1) Herken de collectant

Een echte collectant van een landelijke organisatie loopt met een verzegelde collectebus. Op de bus staat het logo van de organisatie. Een collectant draagt een legitimatiebewijs bij zich. Hierop staat de naam en looproute van de persoon die met de collectebus loopt en de gegevens van de collectecoördinator. Ook staat op het legitimatiebewijs het logo van het goede doel. Het is voorzien van het weeknummer en het jaartal van het betreffende collectejaar.

2) Kijk naar het keurmerk

De Erkenning is het keurmerk voor goede doelen dat het CBF, het Centraal Bureau Fondsenwerving, uitgeeft. Alleen goede doelen die aan strenge kwaliteitseisen voldoen, krijgen de Erkenning. Aan 580 Erkende Goede Doelen kunt u gerust geven. Dan weet u zeker dat uw donatie bijdraagt aan een betere wereld. De goede doelen gaan zorgvuldig om met elke euro. Het logo van het keurmerk vindt u op de collectebus en op het identificatiebewijs van de collectant. Als een goed doel geen keurmerk heeft, moet u zelf onderzoeken of de organisatie betrouwbaar is.

goede doelen betrouwbaar

3) Controleer de collectevergunning

In veel gemeentes is een collectevergunning verplicht. Zonder deze vergunning mag men niet collecteren. Ook het verkopen van wenskaarten, kalenders en stroopwafels valt onder collecteren. Zegt een collectant of kaartverkoper dat er geen collectevergunning nodig is, controleer dit dan bij uw gemeente of het bij CBF. Het telefoonnummer hiervoor is 020 – 238 91 04.

4) Koop niet aan de deur

Komt er iemand aan de deur die wenskaarten, kalenders of stroopwafels verkoopt? Het Centraal Bureau Fondsenwerving adviseert om deze niet te kopen. Betrouwbare goede doelen gaan niet langs de deur om spullen te verkopen, deze worden alleen online verkocht.

5) Doneer niet als u twijfelt

Voelt u zich onder druk gezet door de collectant of kaartverkoper? Of twijfelt u over de betrouwbaarheid van het goede doel? Geef dan niet aan de deur. Zoek eerst op het internet naar meer informatie over het goede doel. Wilt u alsnog geld doneren? Dan kunt u altijd geld overmaken via uw bankrekening.

Test uw kennis

Zou u een onbetrouwbaar goed doel herkennen als het bij u aan de deur staat? Hoeveel weet u van goede doelen? Doe de test!

Verder kijken

In deze video onderzoekt Meldpunt de stichting Lach met een Kind. Deze stichting verkoopt kaarten aan de deur voor het goede doel. Maar is dit wel zuivere koffie? De stichting Lach met een Kind bestaat niet meer, maar de opvolger is al minstens zo dubieus. De video over Stichting Dans met een Kind bekijkt u hier. 

 

Geef een reactie

Reactie

    Koop – en geef – nooit aan de deur. Huis-aan-huis-collectes: jammer voor de collectant, hoe goed bedoeld ook (vaak niet controleerbaar!). Doneer liever structureel, een banknummer van een “goed doel” kan je altijd ergens vinden.