Registeren Inloggen

Oplichters doen zich voor als pastoor, en andere bizarre zwendel

Ze geven zich uit voor pastoor, proberen u geld af te troggelen met een QR-code of vragen veel geld voor klussen in huis die zij nooit zullen uitvoeren. Oplichters zijn behoorlijk creatief. Wij zetten een aantal van de meest opvallende oplicht-technieken voor u op een rij.

Nep-pastoors vragen om giften

‘Bisdommen waarschuwen voor oplichters die zich uitgeven voor pastoor’ kopt het Nederlands Dagblad op 23 augustus 2019. De bisdommen Breda en Den Bosch waarschuwen parochianen voor nep-pastoors.

Deze oplichters doen zich voor als pastoors die verbonden zijn aan de kerken die onder deze bisdommen vallen. Via e-mail vragen ze om financiële giften. Ze gebruikten onder meer de identiteit van pater Roland Putman, pastoor van de Heilige Franciscusparochie in Bommelerwaard. Zijn parochianen krijgen nepmails met Putmans naam en foto. Ook de identiteit van een andere pastoor werd gestolen.

Bent u aangesloten bij een kerk die valt onder 1 van de genoemde bisdommen? Wees dan op uw hoede. Ga niet in op een e-mail van uw pastoor waarin er om geld wordt gevraagd. Het bisdom Breda geeft aan dat hun pastoors nooit via mail om geld vragen.

Oplichting bij de parkeerautomaat

Van de kerk naar de parkeerautomaat, want ook hier proberen oplichters het steeds vaker. Meestal gaat het zo: een groep jongemannen spreekt iemand aan op een parkeerterrein. Een van hen vertelt dat zij hebben geparkeerd, maar dat niemand geld op zijn rekening heeft staan of een pinpas bij de hand heeft. Briefgeld hebben ze wel bij zich, maar daarmee kan niet worden betaald bij de betreffende automaat. Of de persoon in kwestie even kan voorschieten?

qr code oplichting

Dit voorschieten moet echter wel gebeuren via een QR-code. Dat is een soort digitale streepjescode die een verbinding maakt met informatie op internet. Ook kan deze code gekoppeld worden aan apps, zoals die van uw bank. Wie de code scant, komt bij de gewenste informatie of app terecht.

De QR-code is een fraudegevoelige code die geliefd is onder oplichters, waaronder die op parkeerterreinen. Wie de QR-code die zij laten zien scant, komt uit bij een frauduleuze betaalomgeving die hun bankrekening koppelt aan die van u. Daarna kunnen de oplichters uw rekening leeghalen.

De politie adviseert om nooit een QR-code te scannen van iemand die u niet kent. Ook als u  deze persoon wel kent, moet u zich voor het scannen altijd afvragen of u deze persoon vertrouwt.

Frauduleuze klusjesmannen

Malafide klusjesmannen uit Groot-Brittannië en Ierland bellen aan bij nietsvermoedende Nederlanders. Deze mannen benaderen mensen in het Engels en spreken soms met een Iers of Schots accent. Tijdens het gesprek proberen zij u te overtuigen dat er allerlei problemen zijn met de woning die zij kunnen verhelpen. Sommige van deze problemen veroorzaken zij zelf.

Voor deze klussen rekenen zij veel te hoge tarieven. Wie toezegt, moet direct beginnen met betalen. Maar de klusjesmannen gaan meestal nooit aan het werk. De aannemers blinken uit in onduidelijkheid en zullen vage afspraken maken die zij niet nakomen. Hun favoriete slachtoffers zijn oudere, kwetsbare mensen. Die kunnen zich minder goed verweren.

Als u deze Engelse en Ierse klusjesmannen ziet rondlopen, bel dan direct de politie. Ga niet in op hun opdringerige verzoeken tot reparaties. Als er een probleem is met uw huis, ga dan zelf op zoek naar vakmensen. Bent u toch slachtoffer geworden? Stel dan bewijsmateriaal veilig. Hebben de klusjesmannen een bon achtergelaten? Of een telefoonnummer? Dit soort zaken kunnen helpen bij het politie-onderzoek.

Nep-auto-inbraak in Frankrijk

De Britse en Ierse oplichters zijn ook actief langs de Franse snelwegen. Op rustplaatsen vragen zij anderen automobilisten om geld. Ze vertellen dat er in hun auto is ingebroken. Alles is weg, ze hebben geen geld meer en kunnen niet naar huis.

Om de truc geloofwaardig te laten lijken, nemen zij hun slachtoffers mee naar hun auto. Daarvan zijn vaak één of meerdere ruiten ingeslagen. In de auto zit het het ‘geschrokken’ gezin van de oplichter. Meestal vraagt de oplichter om 100 euro. Hij belooft dit terug te geven bij thuiskomst. Ook geeft hij het slachtoffer wat gegevens, zoals een telefoonnummer.

Omdat de oplichter persoonlijke gegevens deelt, lijkt deze truc niet op een truc. Toch is dat het wel, waarschuwt de Franse politie. Wie door een Engelssprekend persoon op een Franse rustplaats wordt benaderd met dit verhaal, moet direct de politie bellen. Als er echt iets aan de hand is, zijn de mensen in nood blij als de politie komt. Als het een truc is, vluchten ze.

Oplichting via Marktplaats

De meeste volgers van Meldpunt weten dit: op verkoopsite Marktplaats zijn oplichters actief. Maar zij gebruiken steeds nieuwe trucs. De nieuwste manieren gaan via een QR-code of betaalverzoek. In beide gevallen vraagt de oplichter om 1 cent over te maken, zodat hij zeker weet dat hij u kan vertrouwen.

Om dat te kunnen doen stuurt hij een QR-code die u moet scannen. Wie dit doet geeft de oplichter toegang tot zijn of haar bankrekening. Hiervan steelt de oplichter geld. De oplichter kan ook vragen om 1 cent over te maken via een betaallink in WhatsApp. Wie op deze link klikt geeft ook toegang tot zijn of haar bankrekening.

Sommige nepverkopers sturen een foto van hun bankpas en identiteitsbewijs om vertrouwen te winnen. Vervolgens vragen ze aan u om hetzelfde te doen. Zogenaamd om uw identiteit te controleren. Maar de gegevens die u geeft, gebruikt de oplichter om aankopen te doen. Als u dit doorkrijgt is het geld al weg. Het identiteitsbewijs en de bankpas van de oplichter blijken te zijn gestolen. Dit gebeurt veel bij de verkoop van caravans en telefoons.

Marktplaats heeft zelf een handige lijst met tips om een oplichter te herkennen. Zoals bijvoorbeeld online het bankrekeningnummer controleren in het register van de politie. De tips leest u hier.

Meer over oplichting

Er zijn nog veel meer manieren waarop oplichters geld proberen binnen te hengelen. Veel ervan beschreven we in de volgende artikelen. U kunt ze lezen zodat u de oplichters op tijd herkent.

Zo wordt u geen slachtoffer van internetcriminaliteit
Pas op voor nep-sms ‘van Belastingdienst’
Hieraan herkent u een e-mail van een nepdeurwaarder
Waarschuwing: nieuw dubieus goed doel actief
Ik ben buitengesloten, welke slotenmaker is betrouwbaar?
Hieraan herkent u een WhatsApp-oplichter
COLUMN: Zelfs Elles trapt bijna in een oplichtingsmail
Veilig online winkelen doet u zo

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie