Registeren Inloggen

Internetoplichters hebben nieuwe truc: online caravanverkoop

Pas op als u op een verkoopwebsite een tweedehands camper of caravan wilt kopen. Internetoplichters hebben een nieuwe truc om u geld afhandig te maken. We leggen uit hoe het werkt en wat u kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt.

Truc

De nepverkoper van een caravan of camper stuurt u een foto van zijn bankpas en identiteitsbewijs om vertrouwen te winnen. Vervolgens vraagt hij u hetzelfde te doen om uw identiteit te verifiëren. Maar de gegevens die u geeft, gebruikt de oplichter om aankopen te doen. Als u dit doorkrijgt is het al te laat, het geld is weg. En nog een tegenvaller: het identiteitsbewijs en de bankpas van de oplichter blijken te zijn gestolen.

372 meldingen

De Fraudehelpdesk zegt van dit type oplichting al 372 meldingen te hebben gekregen. Eerder werd deze truc gebruikt bij het nepverkopen van dure telefoons. Maar inmiddels gaat de kopie-truc in een derde van de gevallen via nepverkoop van campers en caravans.

Voorkom dit

‘Voorkom dat je slachtoffer wordt en laat nooit je mobiele nummer achter’, zegt André Vermeulen van de Fraudehelpdesk via RTL Nieuws. ‘Gebruik in plaats daarvan je e-mailadres. Communiceer niet via Whatsapp, en stuur al helemaal niet een kopie van je ID-kaart of bankpas naar iemand.’

Betaallinkjes

Lees ook deze waarschuwing over het klikken op gevaarlijke betaallinkjes via Marktplaats, of onze tips over hoe u veilig online kunt winkelen.

Dit onderwerp is besproken in MAX vakantieman op 5 augustus 2019.

Bron: RTL Nieuws

Geef een reactie

Reacties (3)

    L.S. Het lijkt mij zo langzamerhand tijd worden dat de consument massaal wegblijft van Marktplaats. Meer en meer blijkt dat Marktplaats een broeinest is van oplichters. Omdat Marktplaats niet in staat is om de consument te behoeden tegen oplichting kunt u als consument beter een andere methode zoeken om iets te kopen of verkopen!

    Na jaren lid geweest te zijn van mede door mij zelf opgerichte website opgelichtopinternet.nl (onderdeel van stichting stop internetoplichting) het volgende.
    Ik verbaas mij iedere keer opnieuw dat het de oplichters nog steeds lukt om de koper c.q. verkopers in de val te lokken.
    De vele reclame’s ten spijt waarin wordt gemeld wat te doen om oplichting te voorkomen, hebben niet het gewenste effect.
    “ik blijf het toch zeggen hoor”, Als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat meestal ook zo.
    En dat marktplaats en de laatst ingelijfde 2dehands.nl (beiden onderdeel van Ebay) daar een vrijplaats voor schijnt te zijn is ook een algemeen gegeven.
    Ik weet dat zij er ook hard aan werken om daar tegenin te gaan.
    Blijft gezegd dat ik dan niet begrijp wat al die gecontroleerde telefoon en bankrekeningnummers voor nut hebben.
    Dit omdat er mijns inziens niet adequaat gereageerd wordt als iemand daar meld opgelicht te zijn.
    En als de slogan “hang op, klik weg, bel de politie” nu ook eens wat meer nut zou hebben zouden we een stuk meer op de goede weg zijn.
    Wetende dat deze tegenwoordig ook met gebonden handen moeten werken omdat ook zij tegen de bescherming persoonsgegevens aanlopen.
    En zoals Habre schrijft, het tijd wordt dat de consument massaal wegblijft van Marktplaats, valt iets voor te zeggen, ware het niet dat het ook tijd wordt dat de mensen weer eens wat meer in persoon gaan handelen, of beter nadenken vóór ze geld overmaken of gegevens opsturen naar een wildvreemde die ze nog nooit gezien hebben.

    Zijn de mensen nou echt zo dom? Dergelijke dure dingen ga je toch niet ongezien op afstand kopen laat staan betalen.