Registeren Inloggen

Waarschuwing: nieuw dubieus goed doel actief

Let op als u verkopers aan de deur krijgt die wenskaarten verkopen voor Stichting Kinderdag. Deze stichting zegt activiteiten te organiseren voor kinderen die opgroeien in moeilijke omstandigheden. Maar zowel Meldpunt als het CBF, toezichthouder goede doelen, vermoeden dat Kinderdag de opbrengst van de verkoop in eigen zak steekt.

Stichting Lach met een Kind

In april 2019 besteedt Meldpunt aandacht aan Stichting Lach met een Kind. De collectanten van deze organisatie verkopen wenskaarten aan de deur en stellen dat de opbrengst naar uitjes voor zieke kinderen gaat. Als wij de stichting daarom vragen, kunnen ze niet laten zien hoeveel geld er is opgehaald en welke kinderen een leuk uitje hebben gekregen. Organisaties waarmee de stichting stelt samen te werken, laten weten dat zij Stichting Lach met een Kind niet kennen.

Stichting Kinderdag

De website van Stichting Lach met een Kind is in mei 2019 offline. Van verschillende bronnen hoort Meldpunt dat de eigenaar van deze stichting een nieuw goed doel is begonnen: Stichting Kinderdag. Meldpunt doet navraag bij de Kamer van Koophandel. Wat blijkt? De naam van de oprichter van deze stichting dezelfde is als de vermoedelijke persoon achter Stichting Lach met een Kind. Ook opvallend: sommige teksten op de websites van de twee stichtingen zijn exact hetzelfde en bevatten dezelfde spelfouten.

Tips van het CBF

Het CBF ontvangt diverse meldingen en vragen over Stichting Kinderdag. Woordvoerster Map van der Wilden adviseert om geen wenskaarten en kalenders aan de deur te kopen. Betrouwbare goede doelen verkopen deze producten volgens het CBF nooit aan de deur.  In dit artikel leest u hoe u een betrouwbaar goed doel kunt herkennen.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Helaas gisteren kaarten gekocht €10.00 aan de deur. Plaats: Cabauw, gemeente Lopik. Een verkoper had een paardenstaart. Ze waren minimaal met twee personen

    Helaas gebeurt het, te triest voor woorden. Gelukkig heb ik naast slechte ervaringen ook goede. Zo heb ik bijvoorbeeld te maken gehad met Sam& (Ik geloof dat dit een initiatief is van de gezamenlijke gemeenten), Stichting Jarige Job en de wat kleinere stichting Kinderen met Minder, stuk voor stuk zijn die oprecht betrokken met hun doelgroep en doen tenminste wat. Hoe triest het ook is maar ik zal niet snel andere (kinder)doelen dan deze vertrouwen.