Registeren Inloggen

Oplichters sturen valse mailtjes over energiecrisis

De actualiteit blijkt een bron voor de praktijken van de gemiddelde oplichter op internet. Want met phishing mails proberen ze u uit de tent te lokken om persoonlijke gegevens af te staan. Zo waarschuwde de Fraudehelpdesk eind september 2022 al voor valse mails van Eneco. Daarmee kon u zogenaamd geld terug claimen van uw energierekening. Maar dat geld ging naar criminelen.

30 procent van valse mails over energie

Hoe erg is het gesteld met dit soort mails? Tanya Wijngaarde, perswoordvoerster van de Fraudehelpdesk, zegt dat er sowieso veel mails over phishing binnenkomen. “Daarvan gaat 30 procent over de problemen rond de energiecrisis. In ons call center komt opvallend veel minder binnen.” In totaal gaat het om zo’n 600 mails met meldingen over phishing die ingaat op energie.

Nog niemand is er ingetrapt

De dreiging van de phishing waarmee criminelen op uw geld uit zijn, blijkt vooral uit de titel van zulke mails. “Want tot nu toe is er nog niemand ingetrapt,” zegt Wijngaarde. “Nog niemand heeft erop geklikt. Mensen zijn erg huiverig geworden voor die linkjes en recentelijk ook voor QR-codes.” Maar dat neemt niet weg dat opletten geen overbodige luxe is.

Phishing over Eneco

Op 26 september 2022 waarschuwde de Fraudehelpdesk al voor valse mails van energiebedrijf Eneco. Daar was de boodschap: u krijgt uw geld terug. Eneco zou namelijk al een tijdje investeren in ‘Qatargas’. Hun klanten zouden zogenaamd recht hebben op een vergoeding. Ook hier moest de klant een QR-code scannen. Dan kwam de klant op een website waarop die naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer, e-mailadres en IBAN-nummer kon invullen.

Advies

Advies van de Fraudehelpdesk: scan nooit QR-codes die u niet kent of vertrouwt. En klik ook niet zomaar op linkjes. Meld de ontvangst bij de Fraudehelpdesk en verwijder de mail vervolgens uit uw inbox. Maar let ook op berichten van andere grote instanties. “‘Want er zijn ook zulke mails van banken en de Kamer van Koophandel,” zegt Wijngaarde.

Geef een reactie