Registeren Inloggen

QR-code fraude bij parkeergeld betalen: dit kunt u doen als deze nieuwe oplichtingsvorm overwaait

In Amerika en in Engeland zijn er al gevallen geconstateerd van fraude met QR-codes bij parkeerautomaten. Criminelen plakken een sticker met een andere code eroverheen. Uw geld gaat zo hun kant op. Daarbij kunnen ze ook uw creditcardgegevens stelen. Wat kunt u doen als deze vorm van oplichting overwaait naar ons land?

Betalen met QR-code

Voordat we ingaan op QR-code fraude bij parkeerautomaten. Eerst even een kleine opfriscursus over betalen aan de hand van een QR-code. Deze betaalmethode is inmiddels vrij gangbaar. U scant de code met (de camera op) uw telefoon, komt op een site en rekent af. Ook parkeerkosten kunt u steeds vaker betalen door met uw telefoon de QR-code op bijvoorbeeld de achterkant van uw parkeerticket te scannen.

Tot zover niks aan de hand. Maar dat kan anders zijn als die QR-code op de parkeerautomaat staat of op een speciaal bordje of poster in de garage. Dit is een van de vele betaalmethodes voor parkeren die er momenteel bestaan. Vooral theaters met parkeergarage eronder of natuurgebieden maken hier gebruik van, omdat het lange rijen bij betaalautomaten voorkomt. Dit nodigt helaas ook uit tot fraude. Hoe dat in zijn werk gaat, zullen we u hieronder uitleggen.

Hoe werkt QR-code fraude?

QR-code fraude is een vorm van oplichting waarbij criminelen ervoor zorgen dat u een nep QR-code scant. Zo ontvangen ze uw geld en kunnen ze bij uw financiƫle gegevens komen. Eroverheen geplakte stickers of posters lijken legitieme parkeer-apps te zijn, maar leiden bestuurders naar een frauduleuze website. Zodra u de code scant en vervolgens de website bezoekt, belandt men op een app die beheerd wordt door oplichters. Het vervolg kunt u waarschijnlijk zelf wel raden.

Nietsvermoedende mensen sturen zo hun geld naar de fraudeurs, in de veronderstelling dat ze een legitieme betaling verrichten. In de Verenigde Staten en Engeland halen de oplichters op deze manier meestal kleine bedragen binnen, om zo niet al te erg op te vallen. Maar al die kleine beetjes kunnen tot gigantische bedragen oplopen, zeker als ze als bijvangst ook uw creditcardgegevens inpikken.

Hoeveel komt deze specifieke vorm van fraude voor?

Een telefoontje van Meldpunt met de Fraudehelpdesk leert dat QR-code fraude bij betalingen van parkeergelden nog niet is geconstateerd in ons land. Dat wil zeggen dat er nog geen melding over is gedaan. Maar dat is vermoedelijk slechts een kwestie van tijd. Andere vormen van cybercrime zoals phishingmails en whatsapp-fraude waren er ook ineens. Het eerste telefoontje met gekloonde stemmen in ons land moet ook nog geregistreerd worden, maar dat betekent niet dat we niet moeten opletten. Een gewaarschuwd mens telt immers voor 2.

Britse dagbladen waarschuwen ervoor en spreken al van een trend, waarvan ze verwachten dat die wereldwijd viral zal gaan. Dus het beste is om er maar op voorbereid te zijn en te weten hoe u het herkent. Dat geldt des te meer met in het achterhoofd dat 7 op de 10 ouderen bang is voor online fraude.

Zo wordt u geen slachtoffer van QR-code fraude bij parkeren

Onderscheid maken tussen echte en valse QR-codes is moeilijk, waardoor mensen extra kwetsbaar zijn. De Britten hebben inmiddels een aantal tips opgesteld om te voorkomen slachtoffer te worden van QR-code fraude:

  1. Inspecteer de QR-code: bekijk de code zorgvuldig om te zien of deze is geplakt over een echte code. Let op mogelijke afwijkingen, zoals ander papier of pel gewoon de sticker eraf.
  2. Wees alert op slechte grafische kwaliteit of spelfouten: nep QR-codes kunt u vaak herkennen aan de slechte grafische kwaliteit of spelfouten.
  3. Check de Website: als de QR-code leidt naar een site die om persoonlijke informatie vraagt, wees dan op uw hoede. Legitieme betalingssites vragen zelden om persoonlijke gegevens via een QR-code.
  4. Controleer de URL: Alleen klikken op links naar websites die beginnen met ‘https’ vermindert het risico op bedrog. Dit geeft aan dat de verbinding veiliger is.
  5. Bij twijfel moet u direct stoppen: als u het niet vertrouwt, sluit dan de met de QR-code geopende webpagina. Tik dan zelf de naam in van de website in uw browser. Dan komt u in de juiste omgeving terecht.

(Bron: BBC, The Times, Daily Mail, Consumentenbond, Computable, Fraudehelpdesk. Foto: Shutterstock)

Online fraude schrikt 7 op de 10 ouderen af. Vooral problemen met herkenning ervan

Geef een reactie

Reactie

    […] frauderen oplichters met QR-codes. Bijvoorbeeld door op een parkeerpaal een neppe QR-code over de echte code heen te plakken. Hierdoor scant u een vervalst webadres en komen uw gegevens en betalingen in verkeerde handen […]