Registeren Inloggen

Dit zijn 3 trucs waarmee toeristen worden opgelicht

Kees van der Spek is misdaadjournalist en komt vaak in het buitenland. Hij legt de 3 meest voorkomende trucs aan u uit waarmee toeristen worden opgelicht.

Taxi

“Altijd als wij aankomen op het vliegveld doen wij de taxitest”, vertelt Van der Spek. “Als we met meerdere mensen zijn splitsen we altijd in tweeën. We nemen 2 taxi’s richting hetzelfde hotel. Als we aankomen vergelijken we de prijs van de ritjes. In Kiev, in Oekraïne, hadden wij vorig jaar ook een enorm verschil tussen de prijzen van onze taxi’s. Ik betaalde 15 euro, maar mijn collega moest 120 euro betalen voor hetzelfde ritje. Om dit te voorkomen kunt u het beste even op internet kijken voor de prijzen. Of u vraagt op het vliegveld wat een ritje naar de stad kost bijvoorbeeld.”

Geld wisselen

“Ook geld wisselen is een klassieke manier om toeristen op te lichten. Dit kan voorkomen op straat, maar ook bij een officieel wisselkantoor”, legt Van der Spek uit. “In Krakau, in Polen, zijn bijvoorbeeld veel wisselkantoortjes. De helft is betrouwbaar, maar de andere helft is echt foute boel. Ze laten buiten op een bord een gunstige koers zien. Zodra je binnen bent blijkt het de terugwisselkoers te zijn. Dan kunt u zomaar 25 procent duurder uitzijn dan bij het andere kantoor.” Van der Spek adviseert: “Neem alleen de kantoortjes waarbij twee koersen op de deur staan, de heen- en de terugkoers. En wissel ook nooit op straat.”

Barscams

Barscams komen volgens Van der Spek veel voor in Oost-Europa en in Azië. Bij een barscam wordt u op straat met een smoes een bar ingelokt. “Dat heb ik ook wel eens meegemaakt”, vertelt Van der Spek. “Ik ben toen meegelokt door een paar leuke dames. Een daarvan was toevallig ook nog jarig. Dat was heel gezellig. Maar zodra ze gingen bestellen, bestelden ze enorm veel. Het kostte mij gemiddeld 10 euro per minuut, dus trap daar niet in.”

Laatste advies

Als laatste adviseert Van der Spek: “Blijf niet thuis op de bank zitten. Ga veel op reis, maar let een beetje op!”

Geef een reactie