Registeren Inloggen

Schoorsteenveger, loodgieter of slotenmaker nodig? Zo voorkomt u dat u met malafide bedrijven in zee gaat

Heeft u een verstopping, kapot slot of een schoorsteen die hoognodig een onderhoudsbeurt nodig heeft? Kies dan niet het eerste het beste bedrijf dat u kunt vinden. Er zijn namelijk veel zogenaamde ervaren loodgieters, schoorsteenvegers en slotenmakers die onduidelijk zijn over hun tarieven en achteraf een torenhoog bedrag in rekening brengen.

Nood aan de man

Een forse lekkage of kapot slot, het zijn problemen die u zo snel mogelijk opgelost wilt hebben. En een slecht onderhouden schoorsteen kan u het nodige zoekwerk opleveren, want er zijn lange wachtlijsten voor schoorsteenvegers. En juist daar spelen malafide loodgieters, schoorsteenvegers en slotenmakers op in. De stress die u kunt ervaren van het zo snel mogelijk vinden van een vakman, zorgt ervoor dat u het liefst met de eerste de beste aanbieder in zee gaat. Dat kunt u echter beter niet doen, om te voorkomen dat u met slecht geleverd werk of zelfs helemaal geen werk en een buitensporig hoge rekening komt te zitten.

Klik niet op de bovenste zoekresultaten

Als u op Google zoekt naar slotenmakers, schoorsteenvegers of loodgieters, dan komen er ontzettend veel resultaten naar boven. Maar de bedrijven die helemaal bovenaan staan, zijn natuurlijk degenen waarvan u verwacht dat deze het beste en meest betrouwbaar zijn. Dit is echter in veel gevallen niet zo. Deze posities kunnen de bedrijven namelijk gewoon kopen. Het zegt dus niets over hun professionaliteit en betrouwbaarheid.

Vraag naar bekende loodgieter, slotenmaker of schoorsteenveger

In plaats van zelf een loodgieter, slotenmaker of schoorsteenveger op internet te zoeken, is het veel verstandiger om bij uw vrienden en familie na te gaan met welke bedrijven zij goede ervaringen hebben. Op die manier is de kans een stuk kleiner dat u met een hoop narigheid te maken krijgt. Komt u hier niet uit? Bekijk dan de zoekresultaten die lager in Google staan of zoek via Google Maps naar een bedrijf in de buurt. Via Google Maps kunt u ook recensies lezen. Heeft u een bedrijf op het oog? Voer de naam in bij Google met het woord ‘klacht’ en controleer de resultaten.

Controleer of het bedrijf is aangesloten bij een gilde, branchevereniging of een keurmerk heeft

Naast het controleren van de recensies is het ook van belang dat u het bedrijf checkt. Is het aangesloten bij de geschillencommissie, een gilde, branchevereniging met een beroepscode en heeft het een keurmerk? Een loodgieter, slotenmaker of schoorsteenveger kan wel zeggen dat dit zo is, of het logo op de website zetten, maar het komt regelmatig voor dat daar niets van waar is. Zoek daarom zelf op de website van de branchevereniging of het keurmerk naar het bedrijf dat u op het oog heeft. Staat deze er niet tussen? Dan kunt u beter verder zoeken.

Vergelijk de prijzen

Zodra u weet of het bedrijf betrouwbaar is, kunt u gaan vergelijken. Vraag bij verschillende bedrijven offertes op om te kijken of de prijzen overeenkomen. Houd er bovendien rekening mee dat ’s avonds en op zaterdag een toeslag van 50 procent normaal is. En op zon- en feestdagen geldt vaak een toeslag van 100 procent.

Zet afspraken op papier

Heeft u een bedrijf gevonden dat u graag wilt inhuren voor de klus? Maak dan van tevoren afspraken, ook over de kosten inclusief btw, en zet deze op papier. Zo heeft u de overeenkomst om op terug te vallen en kunt u dit ook aantonen, mocht dit nodig zijn. Blijft het bedrijf vaag en wil deze vooraf geen afspraken over de klus en kosten maken? Dan moet er een belletje gaan rinkelen.

Toch opgelicht door malafide loodgieter, schoorsteenveger of slotenmaker?

Wordt u na de werkzaamheden onder druk gezet om toch een (veel) hoger bedrag te betalen en gaat u overstag? En komt u er daarna achter dat er slecht, of zelfs helemaal geen, werk is afgeleverd? Dan kunt u uw geld terugvorderen via de rechter of rechtsbijstand. Neem hierover contact op met uw rechtsbijstandverzekering.  Bent u geïntimideerd, of zelfs bedreigd, dan kunt u ook nog aangifte doen bij de politie.

Ik ben buitengesloten, welke slotenmaker is betrouwbaar?

(Bron: Archief, Consumentenbond, Politie. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    […] In dit artikel gaan we dieper in op malafide slotenmakers, loodgieters en schoorsteenvegers en hoe u kunt voorkomen dat u berooid achterblijft. […]

    […] Ook is er Glazenwasser Keurmerk, van de gelijknamige organisatie, die meer specifiek voor glazenwassersbedrijven actief is. Ook dit keurmerk biedt consumenten een vertrouwde keuze en beschermt tegen louche praktijken. Het keurmerk streeft naar een veiligere en betrouwbaardere glazenwassersbranche door het handhaven van strenge normen. Daar kunt u voordat u een opdracht geeft altijd naar vragen. Misbruik van het keurmerk kunt u melden met een speciaal formulier. Lees ook dit artikel als u wilt voorkomen dat u met een malafide bedrijf in zee gaat. […]