Registeren Inloggen

Datingfraude vorm ‘pig butchering’ is zorgwekkende trend: hoe wordt u geen slachtoffer?

Het gebruik van datingapps is afgelopen jaren steeds meer toegenomen. Helaas maken oplichters flink misbruik van mensen die op zoek zijn naar de liefde. Zo halen ze de ‘pig butchering’ methode uit de kast. Wat houdt dit in? En hoe wordt u geen slachtoffer?

Datingfraude

Iemand die op zoek is naar liefde en denkt dit gevonden te hebben, kan nog weleens wegdromen. Kritisch blijven en de realiteit onder ogen zien kan hierdoor lastig zijn op sommige momenten. Helaas spelen oplichters hier feilloos op in. En het rottige is: datingfraude brengt niet alleen financiële schade, maar ook emotionele.

Pig butchering

De Fraudehelpdesk maakt zich zorgen over de ontwikkeling van een vrij nieuwe vorm van datingfraude. Deze manier van oplichting wordt pig butchering genoemd. Als we dit vertalen naar het Nederlands, betekent dit: varkensslachting. De term is ontstaan vanuit het idee dat iemand eerst wordt vetgemest met liefde en aandacht en vervolgens berooid achterblijft.

Hoe gaan de oplichters te werk bij pig butchering?

Iemand die zich voordoet als een welvarende man of vrouw, neemt contact met u op via de datingapp, of bijvoorbeeld sociale media. Nadat u elkaar wat beter heeft leren kennen en er vele complimentjes en liefdesverklaringen zijn gestuurd neemt het gesprek subtiel een andere wending. De persoon in kwestie vertelt dat hij of zij rijk is geworden door te investeren in crypto. Ze gunnen u hetzelfde en sturen u een link naar een betrouwbaar uitziende cryptowebsite. Als u eenmaal over bent gehaald om ook te investeren, zult u enkele keren (kleine) winst maken. Dit motiveert om meer te investeren en de bedragen kunnen al snel oplopen. Wanneer u genoeg heeft geïnvesteerd, verdwijnt ineens de website. En van uw potentiële toekomstige partner verneemt u ook niets meer.

De schade is gemiddeld 30.000 euro, maar loopt in enkele gevallen op tot honderdduizenden euro’s. Toch betekent dit niet dat iedereen melding maakt of aangifte doet van pig butchering. Een woordvoerder van de Fraudehelpdesk vertelt aan NOS dat er 2 jaar geleden 50 meldingen waren, en vorig jaar 63.

Wie zitten hierachter?

Achter deze vorm van oplichting zit meestal niet 1 individu, maar een georganiseerde groep oplichters. NOS meldt dat het Amerikaanse weekblad Time Magazine schrijft dat de oplichters vaak zelf slachtoffer van mensenhandel zijn, doordat ze zijn gelokt via nepvacatures in het buitenland op sociale media. Ze zouden door criminelen worden vastgehouden en gedwongen zich te houden aan scripts. Omdat deze mensen zich op diverse plekken in het buitenland (en soms ook in oorlogsgebieden) bevinden, is het vaak moeilijk om ze te vervolgen.

Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt?

Uiteraard wilt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van datingfraude en specifieker nog pig butchering. Om ervoor te zorgen dat uw gegevens en geld niet in handen komen van kwaadwillenden is het allerbelangrijkst dat u in geen geval persoonlijke gegevens en bankgegevens deelt. En klik ook nooit zomaar op een link. Deel daarnaast met uw omgeving dat u iemand online heeft ontmoet en wees eerlijk. Uw vrienden en familie kunnen kritisch met u meedenken. Wilt u meer weten over datingfraude en wat u hiertegen kunt doen? In dit artikel vindt u informatie over andere oplichtingstrucs op datingsites.

Slachtoffer geworden?

Bent u slachtoffer geworden van pig butchering? Weet dan dat u zich niet hoeft te schamen. U bent zeker niet de enige die dit is overkomen en de oplichters gaan geraffineerd te werk. Belangrijk is het wel om bij de politie aangifte te doen en melding te maken bij de Fraudehelpdesk.

(Bron: Archief, Fraudehelpdesk, NOS. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie