Registeren Inloggen

Krijgt u een pakketje op een andere naam? Pas op voor pakketfraude

Krijgt u een pakketje binnen op uw adres, maar staat deze op een andere naam dan die van u? Let dan goed op dat u niet te maken krijgt met pakketfraude. 

Veel online bestellingen

Tegenwoordig wordt er een hoop online gekocht en dit zorgt voor een stroom aan pakketten en bezorgingen. Een pakketje aannemen voor de buren gebeurt bij velen dan ook regelmatig. Criminelen spelen hier echter op in middels pakketfraude.

Pakketfraude

Onder pakketfraude vallen verschillende oplichtingstrucs, maar oplichters maken vooral gebruik van 1 specifieke vorm. Zo bestellen ze een product onder een valse naam, waarna ze het pakket op uw adres laten bezorgen en voor achteraf betalen kiezen. U neemt het pakket waarschijnlijk nietsvermoedend aan. Later komt de oplichter het pakket ophalen, met de smoes dat per ongeluk het verkeerde adres is doorgegeven. U geeft het pakket mee, en weg is de persoon. Wat u echter niet weet, is dat de rekening bij u terechtkomt.

Hoe kunt u pakketfraude voorkomen?

De reden dat u verantwoordelijk gehouden wordt voor de rekening, is dat u het pakket heeft aangenomen. Wilt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van pakketfraude, dan kunt u het beste het pakket weigeren. U heeft altijd de mogelijkheid om dit te doen. Uiteraard is het verstandig om altijd te controleren wie het pakket heeft besteld, voordat u eventueel iets aanneemt om problemen te voorkomen. Klopt uw adres maar niet uw naam? Neem het pakket dan niet aan.

Opgelicht, en dan?

Blijft het pakket bij u liggen? Neem dan contact op met de webwinkel waar het pakket vandaan komt. Zij zullen u waarschijnlijk adviseren om het pakket terug te sturen. De beste manier is om het pakket door de webwinkel zelf te laten ophalen of dat u het pakket persoonlijk aflevert in de winkel. Zo voorkomt u dat het pakket kwijt kan raken en u alsnog opdraait voor de betaling. Onthoud goed: betaal nooit voor producten die u niet heeft besteld, ook als het al wel is meegenomen door de oplichter. Is het pakket meegenomen en krijgt u de rekening? Neem dan contact op met de webwinkel en leg uit dat uw adres is misbruikt.

(Bron: Opgelicht, MAX Vandaag, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    “Klopt uw adres maar niet uw naam? Neem het pakket dan niet aan.”

    Dat werkt nauwelijks aangezien de bezorgers vaak niet eens wachten tot iemand open doet. Ik heb begrepen dat je zo’n pakket niet hoeft af te geven, ook niet aan een “ophaler”.

    Wat er bij mij zonder vragen wordt afgeleverd is niet mijn verantwoordelijkheid. Ooit in een verveelden ook zo iets gehad, dat ging met een een enveloppe waar een bij cent munt in zat. Stuurde je deze niet terug dan werd je automatisch lid. Vijf cent gehouden en verder brieven en bedreigingen gewoon in de papierbak gegooid.