Registeren Inloggen

Malafide rioolontstoppers bezorgen klanten torenhoge rekeningen

De afgelopen maanden krijgt Meldpunt veel meldingen over louche ontstoppingsbedrijven. Het gaat om rioolmonteurs die in geval van nood de boel komen ontstoppen, maar u opzadelen met een torenhoge rekening. Het overkomt onder andere Henk en Anneke Fledderus uit Wolvega.

Hoge prijzen voor hogedrukspuit

Bij het echtpaar Fledderus uit Wolvega is de wc verstopt. Ze gaan op zoek naar een rioolmonteur en vinden op Google een 085-nummer van een callcenter. Het callcenter stuurt een rioolmonteur. Hij verhelpt binnen anderhalf uur het probleem, maar vraagt daar 1.965 euro voor. Opvallend zijn de kosten voor het gebruik van de hogedrukspuit: 1.573 euro. Dochterlief neemt contact op met het 085-nummer, maar komt niet met het bedrijf in contact dat bij haar ouders aan de deur is geweest. Een aangetekende brief sturen kan niet. Want ze heeft geen contactgegevens van de rioolmonteur in kwestie.

Een ontstoppingsveer van 434 euro

Andries Dirkmaat uit Apeldoorn heeft een verstopte afvoer. Ook hij vindt via Google een 085-nummer. Als de rioolmonteur na 20 minuten klaar is, blijkt de klus 754 euro te kosten. Opvallend is dat de monteur een veer gebruikt en daar zo’n 70 euro per meter voor vraagt. Hij heeft er ongeveer zes meter van nodig. Omgerekend is dat goed voor 434 euro. Meneer Dirkmaat klaagt telefonisch bij het 085-nummer. Maar hij komt niet meer in contact met het bedrijf.

Dit zijn oneerlijke handelspraktijken

Op  21 december 2021 en 17 januari 2022 zijn er twee uitspraken openbaar gemaakt die over een zelfde soort zaak gaan. De rechter veroordeelt in beide zaken de rioolontstopper: de rioolmonteur moet duidelijk zijn over totale prijs van de dienst en hoe die wordt berekend. Het enkel vermelden van de prijs per meter zonder te vermelden om hoeveel meter het gaat, is niet duidelijk en zelfs misleidend. Het is onredelijk om de kosten van gebruik van gereedschap apart in rekening te brengen. Daarnaast maakt de ontstopper misbruik van de spoedsituatie. Hij overvalt de klant met misleidende informatie. Omdat dit in beide zaken het geval is, kan de overeenkomst worden vernietigd. En daarom heeft de consument recht op terugbetaling van het hele bedrag.

CERO stapt voor u naar de rechter

Gedupeerden van malafide rioolontstoppers kunnen dus naar de rechter stappen. Maar dit kost vaak veel energie en geld. Daarom heeft een aantal ontstoppingsbedrijven zich verenigd in het Collectief Eerlijk Riool Ontstoppen (CERO). Gedupeerden kunnen zich melden bij het CERO, dat dan hun zaak gaat behartigen. De kosten zijn voor het collectief. Zo probeert CERO de malafide bedrijven voor eens en altijd te stoppen.

Betrouwbare rioolontstoppers vinden?

Wilt u zeker weten dat u een betrouwbare rioolontstopper aan huis krijgt? Kijk dan op de site van Techniek Nederland. Daar staat waar bij u in de buurt een betrouwbare vakman te vinden is.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft tips hoe u hoge kosten kunt voorkomen. Bent u toch opgelicht? Meld dit bij de ACM. Wat ook kan, is dat u de malafide rioolontstopper heeft gevonden via een Google-advertentie. Meld dit dan ook bij Google, zodat zij een onderzoek kunnen starten naar de website.

Benieuwd wat u weet van malafide rioolontstoppers? Doe dan hier de quiz.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Bizarre tarieven van malafide slotenmakers

Geef een reactie

Reactie

    Bizarre hoogte van het faktuurbedrag 508,50 euro. Duur van de klus ca een half uur.
    Werd ook gevraagd of het om een huur of koopwoning ging.
    Op bijgaande faktuur staan ook zaken op die niet mogen,
    Normaal gesproken wordt er een vaste prijs afgesproken.