Registeren Inloggen

Meedoen aan een winactie op sociale media? Pas op voor oplichters

Restaurants of webshops die een winactie delen via hun sociale media, het kan natuurlijk interessant zijn om aan mee te doen. Maar let goed op, want oplichters proberen u voor de gek te houden en geld afhandig te maken.

Winactie

Gratis producten, een diner of high tea: bedrijven en horecagelegenheden plaatsen geregeld een winactie online. Veel mensen reageren erop, want dat kan toch geen kwaad? Er zijn echter oplichters die razendsnel inhaken op de winacties en deelnemers laten denken dat ze hebben gewonnen, om ze vervolgens geld afhandig te maken.

Hoe gaan de oplichters te werk?

Dagblad de Gelderlander beschrijft hoe verschillende restaurants uit Nijmegen al meerdere keren de dupe zijn van oplichters die misbruik maken van hun winacties. De criminelen maken een sociale media-account aan, dat sprekend lijkt op die van de restaurants: dezelfde naam, profielfoto en beschrijving. Vervolgens reageren ze met dit account op deelnemers, om te laten weten dat zij de winactie gewonnen hebben. Het enige wat de deelnemers nog moeten doen? Op een link klikken en hun creditcardgegevens delen.

Hoe kunt u oplichting bij winacties voorkomen?

De restaurants zijn zich bewust van het probleem en waarschuwen hier regelmatig voor. Toch blijven mensen erin trappen. Natuurlijk kunt u mee blijven doen aan leuke winacties. Maar hoe kunt u achterhalen of u te maken heeft met oplichters die hier misbruik van maken? U kunt op een aantal zaken letten: ten eerste zal er nooit om uw betaalgegevens gevraagd worden. Het advies is dan ook om niet zomaar op links te klikken. En al helemaal nooit uw creditcard- of andere betaalgegevens te delen. Ten tweede hebben de nagemaakte accounts van de oplichters geen ‘volgers’ of ‘vrienden’ en geen geplaatste berichten.

Andere oplichtingstrucs

Meldpunt bericht regelmatig over de trucs die oplichters uithalen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook oplichters actief op Marktplaats, hebben ze mooie praatjes aan de deur, of plaatsen criminelen speciaal gereedschap bij pinautomaten. Bent u benieuwd wat oplichters nog meer proberen om bij uw geld te kunnen komen? En wat u hiertegen kunt doen? Tik dan in de zoekbalk op onze website ‘oplichting’ in en u zult een uitgebreid dossier vinden.

https://www.maxmeldpunt.nl/veiligheid/nieuwe-oplichtingsmethode-in-opkomst-met-ai-pas-op-met-hulptelefoontjes/

(Bron: de Gelderlander, Archief, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie