Registeren Inloggen

Oplichting via Facebook Marketplace en Marktplaats voorkomen: let hierop

Dat er veel oplichters actief zijn op verkoopplatformen als Marktplaats en Facebook Marketplace, blijkt maar weer uit een onderzoek van de Britse bank TSB. Maar hoe kunt u ervoor zorgen dat u als koper, of verkoper, niet in oplichtingstrucs trapt?

Veel oplichters actief op Facebook Marketplace

Om een goed beeld te hebben van hoe groot de kans op oplichting daadwerkelijk is, namen fraude-experts bij de Britse bank de proef op de som. Uit een steekproef van 100 advertenties die bij hen op Facebook Marketplace verschijnen, blijkt maar liefst 1 op de 3 afkomstig van oplichters. En ook op de website Marktplaats zijn oplichters actief met diverse oplichtingstrucs.

Oplichting op Marktplaats en Facebook Marketplace voorkomen

Oppassen geblazen dus. Maar hoe kunt u ervoor zorgen dat u niet het slachtoffer wordt van die gehaaide oplichters? De belangrijkste tip ligt voor de hand, en dat is om nooit, maar dan ook nooit, zomaar op een link te klikken die u wordt toegestuurd. Het maakt hierbij niet uit of u de verkopende of eventueel kopende partij bent. Ook niet als dit zogenaamd de link om te kunnen betalen is. Oplichters kunnen tegenwoordig heel goed betaalomgevingen van banken, of zelfs een heel geloofwaardige beveiligde pagina om te betalen van Marktplaats namaken. In dit artikel leggen we uit hoe dat precies zit. Voordat u ergens op klikt, kunt u daarom het beste het volgende checken:

 • Controleer of de link veilig is via checkjelinkje.nl.
 • Krijgt u een link om via internetbankieren te betalen? Controleer eerst zelf op de site van de desbetreffende bank of de url nog steeds hetzelfde is. Ziet u verandering, dan moet er een belletje gaan rinkelen.
 • Om zeker te weten of een webadres beveiligd is, kunt u controleren of er een slotje in de zoekbalk staat en of het webadres begint met ‘https’.

Te mooi om waar te zijn?

Naast het in acht nemen van bovenstaande tips doet u er goed aan om kritisch te zijn richting de advertenties die u tegenkomt. Is een product dat normaal gesproken honderden euro’s kost, ineens een heel stuk goedkoper? Sla dan niet meteen uw slag, maar krab uzelf eerst nog eens goed achter de oren. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat meestal ook zo.

Wees alert

Klik dus zeker niet zomaar op linkjes en onthoud goed dat u (al helemaal als koper) uw betrouwbaarheid niet hoeft te bewijzen met uw gegevens. Vraagt een verkoper op een online handelsplaats hier wel naar? Geef die dan niet. Wees ook voorzichtig als iemand u vraagt 1 cent over te maken ter bevestiging. Bent u toch slachtoffer geworden van oplichting via Facebook Marketplace of Marktplaats? Meld dit dan bij de politie. Dit kunt u doen via het Meldpunt Internetoplichting.

(Bron: Politie, Consumentenbond, RTL Nieuws, Opgelicht?!, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Ik ben op marktplaats en op de marketplace van FB
  Maar die doen er niks aan en ik heb marktplaats in gelicht
  Dat er een oplichter op marktplaats zat doen ze niks

  Om te voorkomen dat je met oplichters te maken krijgt heb ik 1 tip:
  gewoon je spullen naar de kringloop brengen. Het is het allemaal niet waard om oplichters getijsem aan je deur te hebben. Leverd vaak niks op in tegenstelling tot je oplichterij met alle gevolgen vandien.
  Het is mij ook bijna overkomen en sindsdien breng ik alles gewoon weg of gooi het weg bij de vuilstortplaats.

  […] Oplichting via Facebook Marketplace en Marktplaats voorkomen: let hierop […]

  Het is niet alleen Facebook marketplace, er komen regelmatig advertenties van damerskleding verkopers online langs. Van de Berg, Van den Berg, en telkens andere varianten. De crux is dat bestellingen niet aan komen, er geen vermelding op Trustpilot staat en alhoewel ze zeggen een winkel te hebben, is die er niet. Nederlandse oplichters en je kunt het melden bij FB maar er gebeurt niets. Ze verdwijnen weer een paar maanden en komen weer terug. Leuk verdienmodel toch? Laag…