Registeren Inloggen

Overheidscampagne: Senioren en Veiligheid van start

In september start de overheidscampagne: Senioren en Veiligheid. Ouderen krijgen concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van allerlei oplichtingstrucs. Van phishing tot babbeltrucs en van WhatsApp-fraude tot het meelezen van pincodes. De komende weken besteedt Omroep MAX hier ruimschoots aandacht aan.

Ambassadeur

Acteur Kees Hulst is ambassadeur van de campagne. Hulst: “Als acteur in Het geheime dagboek van Hendrik Groen zie ik hoe graag senioren het heft in eigen handen nemen. Zij kunnen veel zelf doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden, maar hebben daarvoor wel de juiste informatie nodig. Daarom steun ik als ambassadeur graag de campagne, want samen met de overheid maken wij ouderen het oplichters natuurlijk niet te makkelijk!” Hulst is de komende weken veel te zien in voorlichtingsfilmpjes die gepubliceerd worden op de website van de campagne en op de kanalen van Omroep MAX.

Niet vaker slachtoffer

Ouderen zijn niet per sé vaker slachtoffer van oplichting. Maar ze hebben wel vaker te maken met andere vormen van oplichting. Zo zijn ze kwetsbaarder voor babbeltrucs en vaker slachtoffer van woningovervallen. Dit kan erg beangstigend zijn en de impact van deze misdaden is groot. Daarnaast wonen steeds meer kwetsbare ouderen langer thuis. Van de senioren tussen de 85 en 89 jaar, woont 75 procent zelfstandig en in de leeftijd 90 tot 95 jaar, is dat maar liefst 60 procent.

Corona

Sinds coronacrisis zijn ouderen actiever online. Veel activiteiten zijn weggevallen en op deze manier kunnen ouderen toch nog met elkaar in contact blijven. Dit heeft natuurlijk veel voordelen, maar criminelen maken ook misbruik van deze ontwikkeling. Uit cijfers van de Fraudehelpdesk, de politie en Betaalvereniging Nederland, blijkt dat WhatApp-fraude enorm is toegenomen tijdens de coronacrisis. En ouderen zijn steeds vaker de dupe. Eerder maakten we een uitzending over WhatsApp-fraude. Onze presentatrice, Elles de Bruin, werd via WhatsApp benaderd door iemand die zich voordeed als haar dochter. Hoe dat afliep, ziet u hier. Wilt u nou weten wat u moet doen als het u overkomt, in dit artikel geven we u handige tips.

Bewustwording

Het doel van de campagne is om senioren bewust te maken van allerlei oplichtingstrucs. Hoe herkent u ze en wat moet u doen als u er slachtoffer van wordt? Aan bod komen: meekijken met pinnen, babbeltrucs, WhatsApp-fraude en Phishing. Naast de voorlichtingsfilmpjes zijn er ook webinars die u kunt bijwonen. In september kunt iedere dinsdagochtend om 10.30 een webinar volgen die wordt gepresenteerd door Catherine Keyl. In de webinar komen de thema’s van de campagne aan bod en wordt er inhoudelijk op ingegaan met experts. De webinars kunt u kijken via de website van de campagne, of op maxvandaag.nl. 

Bron: CVV, MAX Vandaag

Geef een reactie