Registeren Inloggen

Pas op! Oplichters zeer actief via WhatsApp tijdens corona

Oplichting via WhatsApp heeft in de afgelopen maand een vlucht genomen. De Fraudehelpdesk ziet een forse toename in het aantal meldingen. Hierbij gaat het om criminelen die mensen benaderen en zich voordoen als vriend of familielid in geldnood. In dit artikel leest u wat u moet doen als u gevraagd wordt om via WhatsApp geld over te maken.

Vooral 60 plussers

In maart 2020 ontvangt de Fraudehelpdesk meer dan 650 meldingen over  WhatsApp-fraude. Een stijging van zo’n 20 procent ten opzichte van  januari en februari van hetzelfde jaar. Ook Betaalvereniging Nederland, de branchevereniging van banken, trekt aan de bel. In 2019 is het aantal  meldingen van klanten over WhatsApp-fraude bijna verdriedubbeld, zegt woordvoerder Berend Jan Beugel.  Bij één bank is tijdens de coronacrisis het aantal meldingen van alle soorten fraude, inclusief WhatsApp, met ruwweg een kwart toegenomen. Ook  hoofdagent Paul Francken ziet een toename in het aantal aangiftes. “Wij merken vooral bij 60-plussers een piek in WhatsApp-fraude. Cybercrime is hot met COVID-19.”

Toename door corona?

Het begint allemaal met een appje van een zoon of dochter. ‘Hoi mam, ik heb een nieuw nummer. De oude kun je verwijderen hoor.’ Daarna zal de zogenaamde zoon of dochter al snel om geld vragen. “De bedragen zijn niet mis.” volgens hoofdagent Francken. “Het gaat zo om 3.000 of 4.000 euro.” Of de toename door corona komt, is onduidelijk. “Sinds de lockdown communiceert iedereen veel meer via WhatsApp. Ouderen zijn vaak ter goede trouw. En criminelen maken daar gebruik van.”

Wat u niet moet doen

“Trap er niet in! Vraagt iemand u geld over te maken via WhatsApp? Bel dan met die persoon.” is de gouden tip van hoofdagent Francken. Zegt iemand dat hij niet in de gelegenheid is om te bellen? Of dat dit door de nieuwe telefoon nog niet kan?  “Vraag dan om een gesproken bericht via WhatsApp. Als iemand kan appen, kan die persoon ook een gesproken bericht versturen.” Aldus Francken. Via dit gesproken bericht kunt u horen of u daadwerkelijk met de juiste persoon te maken heeft.

Toch opgelicht?

Trapt u toch in de sluwe val van de criminelen? Bel dan direct met uw bank. Deze moet uw melding aannemen en doorzetten naar hun fraudeafdeling. Bel daarna ook met de bank waarna u het geld heeft overgemaakt. Doe daarnaast aangifte bij de politie én bij de Fraudehelpdesk. Een iets uitgebreidere uitleg over wat u moet doen leest u op deze pagina.

Criminelen benaderen Elles

Ook onze eigen presentatrice Elles de Bruin is benaderd door criminelen. In deze uitzending ziet u hoe de daders te werk gingen. Daarin ziet u ook dat zowel politie als banken meldingen van (poging) tot oplichting niet altijd registreren in hun systeem. In de studio beloven zowel de politie als Betaalvereniging Nederland, de branchevereniging van banken, hun leven te beteren.

WhatsApp-oplichter herkennen

Zeker weten dat u oplichter op tijd herkent? Lees in dit artikel de 5 kenmerken van een WhatsApp-oplichter.

Geef een reactie