Registeren Inloggen

Politie start campagne om jeugd te waarschuwen voor klus als ‘pakketezel’

Indirect spreekt de politie ook de (groot)ouders aan bij de start eerder deze week van de nieuwe preventiecampagne ‘Je bent toch geen #pakketezel?!’ Daarmee probeert het politieapparaat jongeren ervoor te waarschuwen geen klus van criminelen aan te nemen om drugspakketten te versturen. Dit kan namelijk bijzonder nare gevolgen hebben voor de betrokken jongeren.

Waarom zetten criminelen pakketezels in?

Om zelf niet tegen de lamp te lopen, ronselen criminelen scholieren of kwetsbare jongvolwassenen in om drugspakketten te versturen. Deze ‘pakketezels weten vaak ‘helemaal niet dat er drugs in die pakjes zitten. Daarom is er nu een bewustwordingscampagne gestart. Zo worden zij en hun (groot)ouders geïnformeerd over de verstrekkende gevolgen van dat ogenschijnlijk gemakkelijke klusje. Het zou zogenaamd snel geld opleveren, maar vaak krijgen deze jonkies niets. Zeker niet als het mislukt. Een ander gevaar is dat het het eerste stapje naar criminaliteit is.

Waar vinden deze ronselpraktijken plaats?

Voor dat ronselen van pakketezels hebben criminelen diverse manieren. Ze zoeken ofwel in hun eigen omgeving, of ze trekken eropuit in de openbare ruimte. Schoolpleinen of postinleverpunten dienen als zeer geschikte locaties om deze jongeren voor dit werk te strikken. Verder doen berichtjes op social media het ook goed. De vergoeding verschilt per geval. Soms is het een vriendendienst, een andere keer staat er een kleine financiële beloning tegenover. Maar ook kan er een arrestatie volgen. Want uw kind of dat van een ander kan gepakt worden voor export van drugs bij het inleveren van zulke pakketten. Ook als deze niet weet dat er drugs in het pakketje zit, is zo’n jeugdige persoon strafbaar. Lever daarom nooit een postpakket in voor een ander, zonder dat je weet wat erin zit.

Wat zijn de risico’s voor een pakketezel?

Pakketezels, vaak dus heel matig of niet beloond, lopen het grootste risico. Want de sporen van de afleverende persoon bij het postinleverpunt zijn het gemakkelijkst traceerbaar voor de politie. De echte boeven blijven zelf buiten schot. Maximaal 12 jaar cel en een strafblad zijn de mogelijke gevolgen. En met een strafblad krijgt zo iemand in de toekomst geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), die bij bepaalde banen verplicht is gesteld. Vandaar dat het Post Interventieteam (PIT) van de Landelijke Eenheid nu vooral inzet op preventie met de campagne Je bent toch geen #pakketezel?!

Maakt de politie ook werk van ‘geldezels’?

Een vergelijkbare, eerdere preventiecampagne van de politie is Hoe voorkom ik dat ik geldezel word? Bijvoorbeeld bij WhatsApp-fraude is de geldezel een belangrijke schakel in het criminele proces. Het geld dat een slachtoffer overmaakt na een misleidend berichtje, komt op de bankrekening van deze geldezel terecht. Ook deze vaak jeugdige persoon is vaak online geronseld om tijdelijk zijn rekening ter beschikking te stellen. Vanuit deze rekening gaat het geld weer verder naar de ware oplichters, die gretig gebruik maken van bankpas en pincode van de geldezel.

Ook deze geldezels of katvangers pakt de politie aan, want zij hebben zich immers laten lenen voor fraude. De politie waarschuwt de jeugd daarom om nooit bankpas en/of rekening en pincode aan iemand anders af te staan, ook niet voor geld. Wie benaderd wordt, moet direct contact opnemen met de politie. In een recente uitzending van Meldpunt over identiteitsfraude is de rol van de geldezel ook besproken. Voor gedupeerden zijn er inmiddels mogelijkheden om via de bank het geld van de bankezel terug te vorderen. Dat kan via de zogenaamde Procedure NAW-gegevens Begunstigde bij niet-bancaire Fraude (de PNBF-procedure).

(Bron: Politie, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie