Registeren Inloggen

Toeslagenaffaire of dividendstrippen: uitgekleed door de Staat of door het financiële kwaad

De toeslagenaffaire en de schade door de gaswinning in Groningen zijn nog altijd niet afgehandeld. Die zaken kosten de Staat en de belastingbetaler miljarden. Maar intussen is de Belastingdienst voor een veelvoud daarvan getild door witteboordencriminaliteit. Door ‘dividendstrippen’ is er in ruim 20 jaar onrechtmatig 27 miljard euro van de fiscus teruggevorderd door banken en tussenpersonen. Zorg en onderwijs zouden dat geld goed kunnen gebruiken. Follow the Money, platform voor onderzoeksjournalistiek, publiceert al jaren over deze vorm van fraude.

Hoe groot is de schade door dividendstrippen?

Met de arrestatie van Frank V. uit Aerdenhout op 6 juni komt de zaak van de dividendstrippen plots (opnieuw) onder de aandacht van het grote publiek. Met hem is een grote vis gevangen in wat de grootste belastingzwendel in de Europese geschiedenis genoemd wordt. Maar liefst 11 landen zijn betrokken in het verhaal. De totale schade bedraagt 150 miljard euro bij de Europese belastingdiensten, waarvan 27 miljard bij de onze.

“Dat bedrag van 150 miljard kan zelfs nog groter worden, want nog niet alle landen zijn onderzocht,” zegt Eric Smit, medeoprichter en co-hoofdredacteur van Follow The Money, dat in 2021 een groot onderzoek op dit vlak publiceert. Op de vraag of dividendstrippen een Nederlandse uitvinding is, antwoordt hij ontkennend. “Nee, maar Nederlanders hebben hier wel een leidende rol in gespeeld. Fortis Bank was zeer actief hierin. En het gebeurt nog steeds, vandaar ook dat er strafrechtelijk onderzoek naar is.” ABN Amro en Morgan Stanley behoren tot de banken die genoemd worden.

Wat is dividendstrippen precies?

Het fenomeen dividendstrippen laat zich lastig uitleggen. Het kent 2 verschijningsvormen, die elk een eigen naam hebben: cum-ex en cum-cum. De tweede vorm is goed voor 141 miljard van de in totaal 150 miljard euro die de verzamelde Europese belastingdiensten zijn misgelopen. Heel sterk vereenvoudigd werkt het zo: criminelen misleiden de Belastingdienst over wie de aandelen bezit op de dag dat een beursgenoteerd bedrijf zijn aandeelhouders dividend (winst) uitkeert. Daar moet belasting over betaald worden.

Een in Nederland gevestigd bedrijf kan daar geen teruggave voor vorderen bij de Belastingdienst. Maar het is de truc om de aandelen dan tijdelijk uit te lenen aan een bedrijf of pensioenfonds in het buitenland. Die mogen dat geld namelijk wél terugvorderen. Daarna verdelen ze ‘de buit’ eerlijk onder elkaar. En vervolgens gaan de aandelen weer terug. Er bestaat ook een variant dat het bedrag zelfs tweemaal teruggevorderd wordt. Ook zijn er gevallen bekend van terugvordering terwijl er zelfs helemaal geen recht op bestond. Bekijk deze video van de NOS waar dividendstrippen heel beeldend in wordt uitgelegd.

Zijn er al veroordeelden?

Intussen is Frank V. tegen een waarborgsom van 15 miljoen euro op vrije voeten in afwachting van het onderzoek door het OM. Maar de Britse bankier Sanjay S. is reeds veroordeeld in Denemarken. Hij was gevlucht naar Dubai, maar is intussen uitgeleverd aan Denemarken. Hij moet de Deense fiscus bijna 2 miljard euro plus rente terugbetalen. In het dossier The CumEx Files van Follow The Money kunt u hier meer over lezen.

Hoe groot is dit in vergelijking met de toeslagenaffaire of ‘Groningen’?

In de toeslagenaffaire hebben zich op een gegeven moment 57.000 mensen gemeld. Bij de ruimhartige tegemoetkoming door de regering is 30.000 euro per gedupeerde beloofd. Dat zou maximaal, als iedereen gecompenseerd zou worden, op een bedrag van 1,71 miljard euro neerkomen. En de schade aan huizen door gaswinning in Groningen is berekend op 8,8 miljard in totaal. Beide schandalen zou de overheid kunnen afwikkelen voor samen 10,51 miljard. Dat lijkt ‘klein bier’ in vergelijking met de schade door dividendstrippen van 27 miljard, alleen al in Nederland.

“Opgeteld hebben de toeslagenaffaire en ‘Groningen’ niet een omvang die vergelijkbaar is met deze fraude. Het geldt dan ook als de grootste belastingfraude uit de Europese geschiedenis,” verklaart Smit. “Het vindt overal in Europa plaats, behalve in het Verenigd Koninkrijk, waar geen dividendbelasting wordt geheven.” Follow The Money heeft in de afgelopen jaren al 57 artikelen (inclusief podcasts) aan dit onderwerp besteed. “Het komt erop neer dat belastingdiensten in heel Europa, maar ook elders, op kolossale wijze zijn benadeeld door cum-ex en cum-cum.”

Ongekend bedrag

“Dit bedrag (27 miljard euro) is ongekend, hoeveel basisscholen en verzorgingstehuizen kun je daarvan niet financieren? Hieruit blijkt opnieuw dat grote aandeelhouders elke poging aangrijpen om belasting te ontwijken,” liet Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) zich ontvallen na publicatie van het FTM-onderzoek in 2021. De rechter heeft het laatste woord.

(Bron: OM, Follow The Money, NOS. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Ja, dat soort schandalige zaken kan men verwachten in het Kapitalisme systeem !!
    De gewone burger is daarvan al weer te dupe !! maar dat schijnt te passen in een Neoliberaal beleid ! de grote jongens kunnen hun zakken vullen én het gewone volk heeft het nakijken !!
    Wat een onrechtvaardig én oneerlijk systeem !