RegisterenInloggen

VIDEO: Is stichting Dans met een Kind betrouwbaar?

Postzegels, wenskaarten en stroopwafels, goede doelen verkopen van alles aan de deur. In voorjaar 2019 besteedt Meldpunt aandacht aan de dubieuze stichting Lach met een Kind. Deze stichting bestaat niet meer. Maar nu is een vergelijkbaar goed doel actief: Stichting Dans met een Kind.

Geen antwoord

Stichting Dans met een Kind verkoopt wenskaarten aan de deur en zegt dat de opbrengst naar zieke kinderen gaat. Maar de redactie van Meldpunt kan nergens zien hoeveel geld er naar kinderen gaat en welke uitjes georganiseerd worden. Als wij de stichting bellen en mailen, krijgen we geen antwoord. Map van der Wilden van het CBF, de toezichthouder van goede doelen, en misdaadjournalist Kees van der Spek  waarschuwen voor dit soort goede doelen.

Schimmig

Volgen‌s Map van der Wilden zijn de laatste jaren veel vergelijkbare stichtingen opgedoken. “‌‌‌En deze organisaties richten zich altijd op kinderen, ziekte en armoede. Wij raden af om kaarten, stroopwafels en dergelijke aan de deur te kopen, omdat deze goede doelen schimmig zijn. De stichting heeft maar 1 bestuurder waardoor er maar 1 persoon beschikt over het geld. Daarnaast verantwoordt de stichting zich op geen enkele manier.”

Zoektocht

Omdat we geen antwoord krijgen op onze vragen, gaat presentatrice Elles de Bruin met camera op zoek naar de man achter de stichting. Die laat zich niet zien. Bij zijn woonhuis spreekt Elles zijn vader. Die zegt dat zijn zoon naar kantoor zal komen. Daar wacht Elles tevergeefs op hem. Het blijft stil.‌ Tot de bestuurder van de stichting ons een dag voor de uitzending belt.

Weerwoord

De bestuurder van Dans met een Kind zegt niets aan te kunnen tonen, omdat hij nog maar net met de stichting begonnen is. Hij heeft goede bedoelingen en kent de dubieuze stichting Lach met een Kind niet. ‌Dat de websites van de twee stichtingen op elkaar lijken, klopt. Hij heeft de website gekopieerd. “Ik heb door jullie eerdere uitzending het idee gekregen om ook zoiets te gaan doen. Niet hoe het toen geschetst werd. Ik wil iets goeds doen voor de mensen.” Onze redactie kan niet bij bedrijven zoals De Efteling verifiëren of de uitjes daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. De Stichting werkt namelijk niet met organisaties samen, maar zegt kaartjes te kopen bij de ingang. Ook een beleidsplan kunnen we niet inzien, dit staat niet op papier.

Aannames

De bestuurder stelt dat we in de uitzending aannames maken. “Er wordt een beeld geschetst dat er geld in mijn eigen zakken wordt gestopt. Hoe ik het doe, op deze manier, kunnen wij er daadwerkelijk voor zorgen dat het geld direct naar een goed doel gaat.”  Dat hij personeel betaalt om voor het goede doel langs de deuren te gaan, vindt hij niet vreemd. “‌Ik heb mensen die ervaring hebben, die gewend zijn om deur aan deur te lopen.‌ Die kunnen daarbij helpen. Dat is de achterliggende gedachte.” Binnen nu en een maand krijgt de website van de stichting een update. Dan kunnen we zien waar het geld naar toe gaat, zegt de bestuurder.

Meldingen

Heeft u een goed doel aan de deur gehad en vertrouwt u het niet? Neem dan contact op met het CBF. U kunt op werkdagen bellen met 020 – 417 00 03.  Anoniem een melding doen kan via www.meldmisdaadanoniem.nl.

Zo weet u of een goed doel betrouwbaar is

Het is mogelijk om een onbetrouwbaar goed doel te herkennen. In dit artikel leggen we uit waar u op kunt letten. Denkt u dat u een onbetrouwbaar goed doel op tijd herkent? Doe de test!

  • geld
  • oplichting

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Helaas heb k dr ook gewerkt..

    1. Morgen zal ik het CBF bellen en een klacht indienen.