Registeren Inloggen

VIDEO: Is stichting Dans met een Kind betrouwbaar?

Postzegels, wenskaarten en stroopwafels, goede doelen verkopen van alles aan de deur. In voorjaar 2019 besteedt Meldpunt aandacht aan de dubieuze stichting Lach met een Kind. Deze stichting bestaat niet meer. Maar nu is een vergelijkbaar goed doel actief: Stichting Dans met een Kind.

Geen antwoord

Stichting Dans met een Kind verkoopt wenskaarten aan de deur en zegt dat de opbrengst naar zieke kinderen gaat. Maar de redactie van Meldpunt kan nergens zien hoeveel geld er naar kinderen gaat en welke uitjes georganiseerd worden. Als wij de stichting bellen en mailen, krijgen we geen antwoord. Map van der Wilden van het CBF, de toezichthouder van goede doelen, en misdaadjournalist Kees van der Spek  waarschuwen voor dit soort goede doelen.

Schimmig

Volgen‌s Map van der Wilden zijn de laatste jaren veel vergelijkbare stichtingen opgedoken. “‌‌‌En deze organisaties richten zich altijd op kinderen, ziekte en armoede. Wij raden af om kaarten, stroopwafels en dergelijke aan de deur te kopen, omdat deze goede doelen schimmig zijn. De stichting heeft maar 1 bestuurder waardoor er maar 1 persoon beschikt over het geld. Daarnaast verantwoordt de stichting zich op geen enkele manier.”

Zoektocht

Omdat we geen antwoord krijgen op onze vragen, gaat presentatrice Elles de Bruin met camera op zoek naar de man achter de stichting. Die laat zich niet zien. Bij zijn woonhuis spreekt Elles zijn vader. Die zegt dat zijn zoon naar kantoor zal komen. Daar wacht Elles tevergeefs op hem. Het blijft stil.‌ Tot de bestuurder van de stichting ons een dag voor de uitzending belt.

Weerwoord

De bestuurder van Dans met een Kind zegt niets aan te kunnen tonen, omdat hij nog maar net met de stichting begonnen is. Hij heeft goede bedoelingen en kent de dubieuze stichting Lach met een Kind niet. ‌Dat de websites van de twee stichtingen op elkaar lijken, klopt. Hij heeft de website gekopieerd. “Ik heb door jullie eerdere uitzending het idee gekregen om ook zoiets te gaan doen. Niet hoe het toen geschetst werd. Ik wil iets goeds doen voor de mensen.” Onze redactie kan niet bij bedrijven zoals De Efteling verifiëren of de uitjes daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. De Stichting werkt namelijk niet met organisaties samen, maar zegt kaartjes te kopen bij de ingang. Ook een beleidsplan kunnen we niet inzien, dit staat niet op papier.

Aannames

De bestuurder stelt dat we in de uitzending aannames maken. “Er wordt een beeld geschetst dat er geld in mijn eigen zakken wordt gestopt. Hoe ik het doe, op deze manier, kunnen wij er daadwerkelijk voor zorgen dat het geld direct naar een goed doel gaat.”  Dat hij personeel betaalt om voor het goede doel langs de deuren te gaan, vindt hij niet vreemd. “‌Ik heb mensen die ervaring hebben, die gewend zijn om deur aan deur te lopen.‌ Die kunnen daarbij helpen. Dat is de achterliggende gedachte.” Binnen nu en een maand krijgt de website van de stichting een update. Dan kunnen we zien waar het geld naar toe gaat, zegt de bestuurder.

Meldingen

Heeft u een goed doel aan de deur gehad en vertrouwt u het niet? Neem dan contact op met het CBF. U kunt op werkdagen bellen met 020 – 417 00 03.  Anoniem een melding doen kan via www.meldmisdaadanoniem.nl.

Zo weet u of een goed doel betrouwbaar is

Het is mogelijk om een onbetrouwbaar goed doel te herkennen. In dit artikel leggen we uit waar u op kunt letten. Denkt u dat u een onbetrouwbaar goed doel op tijd herkent? Doe de test!

Geef een reactie

Reacties (12)

  Helaas heb k dr ook gewerkt..

   Morgen zal ik het CBF bellen en een klacht indienen.

  Inmiddels heten ze stichting ijsje en hanteren dezelfde verkooptrucs.

  Inmiddels heten ze stichting kindertent

   Dat is een andere, ze werken nu onder de naam Stichting Kindervriendin

  Hoi hoi

  Ik heb 5/6 maanden bij 5 steps gewerkt en toen ik er kwam heette de stichting kinderdag. Je moest 6 kaarten verkopen voor 9.95, je werk tijden zijn van 12:00-21:00 en soms nog langer. Je moest per dag 20 pakketjes verkopen dat was dan je targed en als je die niet haalde kreeg je minder betaald omdat je je target niet haalde of je moest in het weekend extra komen we werden daar letterlijk als honden behandeld. Wij zagen eigelijk nooit waar het geld heen ging eind van de avond. Enigste wat wij zagen was toen we gingen tellen eind van de avond wat we hadden opgehaald ging in een zakje van de ING zo dat het allemaal echt leek “en naar de bank zou gaan” wat dus eigelijk niet zo was ging het allemaal in de eigen zakken van de bazen en de managers. En op een geven moment kwamen er allemaal slechte recentie’s op het web over de stichting kinderdag. Dus toen kwam er een andere stichting Dans Met Een Kind. Precies het zelfde plaatje kaarten verkopen . 6 voor 9.95 en met de zelfde bedoelingen en toen viel het kwartje bij mij dat er iets niet

  Hoi hoi
  Ik heb 5/6 maanden bij 5 steps gewerkt en toen ik er kwam heette de stichting kinderdag. Je moest 6 kaarten verkopen voor 9.95, je werk tijden zijn van 12:00-21:00 en soms nog langer. Je moest per dag 20 pakketjes verkopen dat was dan je targed en als je die niet haalde kreeg je minder betaald omdat je je target niet haalde of je moest in het weekend extra komen we werden daar letterlijk als honden behandeld. Wij zagen eigelijk nooit waar het geld heen ging eind van de avond. Enigste wat wij zagen was toen we gingen tellen eind van de avond wat we hadden opgehaald ging in een zakje van de ING zo dat het allemaal echt leek “en naar de bank zou gaan” wat dus eigelijk niet zo was ging het allemaal in de eigen zakken van de bazen en de managers. En op een geven moment kwamen er allemaal slechte recentie’s op het web over de stichting kinderdag. Dus toen kwam er een andere stichting ”Dans Met Een Kind”. Precies het zelfde plaatje kaarten verkopen . 6 voor 9.95 en met de zelfde bedoelingen en toen viel het kwartje bij mij dat er iets niet Helemaal klopte dat het gewoon allemaal nep was en we illegaal bezig waren. Want soms als we aan het werk waren kwam er wel eens politie maar de manager had altijd zijn woordje klaar liggen zodat hij altijd zichzelf en de rest er onder uit kon lullen. En we kregen elke 25Ste van de maand salaris maar nooit een loonstrook dus we konden nooit checken of het klopte Wat we hebben gehad en als we we om gingen vragen was het ja maar boekhouder dit dat. vorig jaar 25 november 2019 heb ik mijn laatste loon niet gehad samen met 13 anderen. 3 ex collega’s hadden een Uitbetalingsachterstand van 2/3 maanden dus wij naar de desbetreffende manager appen over ons geld geen reactie tot 2 maanden toe. bepaalde ex-collegas van mij waren toen geblokkeerd. Tot de dag van vandaag 2 januari 2020 geen antwoord gehad. 1 van ons is benadert door een ene Chantal Dijkhuizen om te komen werken als junior vertegenwoordiger bij 5 steps via Facebook. terwijl het gewoon een grote oplichterij is. Ik heb zelf ook een namens mij en de 13 andere ex collega’s waar ik nog steeds contact mee heb dit bericht en deze klacht.

  En toe ik daar weg was. Zijn ze indd op meldpuntMax gekomen. En toen was die stichting helemaal van de radar en toen heette het stichting ijsje en nu stichting kindertent allebei met kaarten verkoop precies het zelfde plaatje 6 kaarten voor 9.95.

  [Naam verwijderd door redactie] is een katvanger, de poppetje daar boven heet [naam verwijderd].

  En de stichting heet laatst stiching speeltuin

  .

  Tegen iedereen wil ik graag mededelen dat je altijd op je hoede moet blijven. Koop gewoon simpel gezegd geen kaartjes van ze hoe zielig je get ook vindt.

  Regen en kou zien hun alleen maar als een gun factoor en een discussie aangaan is ook niet gunstig

  Niks zeggen en de politie bellen meestal hebben ze geen vergunning en is hun argument dat je kaarten mag verkopen van de grond wet. Totale bs

   Al heb ik wel mensen meegemaakt die kaartjes aan de politie wisten te verkopen 😂😂😂