Registeren Inloggen

Hoe haalt u fit uw pensioenleeftijd?

Van 6 tot en met 9 november 2018 is het de Pensioen3daagse. Op deze dagen staat ons pensioen centraal. Thema van dit jaar is Hoe haalt u fit uw pensioenleeftijd? Want velen schrikken bij het horen van de AOW-leeftijd, want die blijkt vaak hoger dan gedacht. Het is dus belangrijk om stil te staan bij hoe u gezond en fit de pensioenleeftijd haalt. En dat betekent niet alleen door letterlijk in beweging te blijven, maar ook door u (financieel) voor te bereiden op de toekomst.

De Pensioen3daagse is een initiatief vanuit het Platform Wijzer in Geldzaken. Het ministerie van Financiën en partners bundelen op Wijzer in Geldzaken als 10 jaar de krachten om verantwoord financieel gedrag in Nederland te bevorderen. Er is als veel bereikt, maar het financieel-economische landschap verandert voortdurend. Om al die veranderingen onder de aandacht te brengen en mensen betrokken te houden bij de eigen financiën en daarbij behorende verantwoordelijkheden, wordt financiële educatie gestimuleerd. Met de Week van het geld en de Pensioen3daagse wordt aandacht gevraagd om jong en oud om te laten gaan met geld.

Hoe haalt u fit uw pensioenleeftijd

Het thema van de Pensioen3daagse is dit jaar Hoe haalt u fit uw pensioenleeftijd. Behalve dat dit letterlijk betekent dat u goed voor uw gezondheid moet zorgen, is het ook belangrijk om financieel fit ouder te worden. De belangrijkste tips heeft de Pensioen3daagse voor u op een rij gezet.

Blijf ontwikkelen

U bent langer inzetbaar als u op de hoogte blijft binnen uw vakgebied. Het doen van een cursus of volgen van een studie, kan bij uw ontwikkeling helpen. Dit kunt u op eigen initiatief doen, maar werkgevers zijn ook verplicht om personeel een opleiding of cursus te laten volgen. Blijf in gesprek met de werkgever over uw inzetbaarheid. U en de werkgever hebben beide belang bij een duurzame inzetbaarheid.

Appeltje voor de dorst of het verlagen van de maandlasten

Wilt u eerder met pensioen, maar wilt u niet eerder uw pensioen aanspreken? Los dan af op uw hypotheek. Dan gaan uw maandlasten naar beneden en zijn de woonlasten lager. Hoewel sparen aan rente momenteel niet veel oplevert is het ook goed om geld apart te zetten zodat u dit kunt gebruiken om de tekorten aan te vullen.

Ander werk of minder werken

Het kan niet bij iedere werkgever, maar overleg eens met uw baas of u ander werk kunt doen tegen een lager salaris, of dat u minder uren gaat werken, maar wel tegen hetzelfde salaris. Doet u dit binnen 10 jaar voor de pensioendatum, dan is het in sommige gevallen mogelijk om de pensioenopbouw door te laten gaan over het oude salaris. Bespreek dit voor u dit met de werkgever overlegt, met een pensioenadviseur. De mogelijkheden zijn voor iedereen weer anders.

Deeltijdpensioen of eerder met pensioen

Een andere mogelijkheid is deeltijdpensioen. Dit kan maximaal 5 jaar voor u daadwerkelijk  met pensioen gaat. Bij een deeltijdpensioen, laat u uw pensioen voor een deel ingaan en werkt u gewoon door. Dit heeft als gevolg dat uw pensioen lager is na de pensioendatum, maar u bouwt nog wel pensioen op over het geld dat u verdient. U verspreid als het ware uw pensioengeld over meerdere jaren. U kunt er ook voor kiezen om gewoon eerder met pensioen te gaan. Dan is uw pensioen wel lager, want het geld moet over meerdere jaren worden verdeeld.

Olaf Simonse van Wijzer in geldzaken is dinsdag 6 november 2018 te gast Tijd voor MAX.

Geef een reactie