Registeren Inloggen

Mannen kunnen hoger pensioen verwachten dan vrouwen

Volgens het CBS krijgen mannen in de toekomst een hoger pensioen dan vrouwen. Het gaat om 13.700 tegen 9.200 euro per jaar. Dit komt door de lagere pensioenopbouw die vrouwen hebben.

Leeftijd

Aan het begin van hun carrière gaat de pensioenopbouw van mannen en vrouwen nog gelijk op. Maar vanaf 30-jarige leeftijd ontstaat er langzaam een verschil in de pensioenopbouw. Dit verschil wordt, naarmate de leeftijd vordert, alleen maar groter. Dit komt door het aantal uren wat er gewerkt wordt. Vrouwen kiezen er regelmatig voor om parttime te werken in verband met de kinderen. Doordat vrouwen minder gaan werken bouwen zij ook minder pensioen op.

In de grafiek is de hoogte van de pensioenopbouw per leeftijd ©CBS

Pensioenpijlers

De hoogte van het pensioen is afhankelijk van meerdere factoren. Deze factoren noemen we de drie pensioenpijlers. Pijler één is de AOW. Pijler twee is het pensioenvermogen dat is opgebouwd bij de werkgever. En pensioenpijler drie is het pensioen dat door de persoon zelf opgebouwd wordt. Het onderzoek van het CBS gaat specifiek over de tweede pijler.

Meldpunt meldt eerder dat pensioenfondsen financiële problemen hebben. Hierdoor moeten zij mogelijk gaan korten op pensioenen.

Nabestaandenpensioen

Veel mensen weten niet dat er misschien een pensioenpot klaarstaat wanneer hun ex-partner overlijdt. Wat is het ‘bijzonder partnerpensioen‘ precies, en wanneer heeft u er recht op?

Geef een reactie