Registeren Inloggen

VIDEO: MAX Ombudsman bereidt collectieve claim tegen ABP voor

De MAX Ombudsman bereidt een collectieve claim voor om een terugvorderingsactie van pensioenfonds ABP te voorkomen. Ongeveer 500 gepensioneerden krijgen tussen 2014 en 2019 door een fout te veel pensioen. ABP wil dat geld, in totaal 2 miljoen euro, terug. De MAX Ombudsman en tientallen gedupeerden zijn van plan dit samen aan te vechten bij de rechter.

In de uitzending van 1 maart 2019 brengt Meldpunt het nieuws dat ABP is begonnen met het inhouden van het te veel uitgekeerde pensioengeld. Tientallen gepensioneerden die hierover een brief van ABP hebben ontvangen, melden zich bij de MAX Ombudsman. Door een fout van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is sinds december 2014 onterecht een partneraanvulling toegekend. De bedragen lopen op tot soms 20.000 euro per persoon. ABP wil dat zij dit via een verlaagd pensioen terugbetalen.

MAX Ombudsman Rogier de Haan vindt dit niet redelijk. Hij wil dat een rechter hierover uitspraak doet. Na de uitzending ontvangt hij tientallen brieven, mails en telefoontjes van gedupeerden. Met hen bereidt hij een collectieve claim voor. “ABP zadelt hen ineens op met een enorme schuld. Ik heb veel mensen gesproken die hierdoor in financiële problemen terechtkomen. Je zou van je eigen pensioenfonds toch iets anders mogen verwachten”, aldus De Haan.

Advocaat Jim Kaldenberg van advocatenkantoor Delissen Martens ondersteunt de actie van de MAX Ombudsman. Hij heeft goede hoop op een positief resultaat. Kaldenberg: “Eerdere uitspraken van rechters in vergelijkbare zaken laten zien dat uitgekeerde bedragen niet zo maar mogen worden teruggevorderd. De verrekening die ABP wil doorvoeren is volgens mij dan ook niet rechtsgeldig.”

Bent u ook een gedupeerde en wilt u meedoen met de claim? Op deze pagina leest u hoe dit kan.

MAX Ombudsman rechtszaak ABP

Presentator Elles de Bruin vraagt Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) om een reactie op deze zaak.

In deze video geeft advocaat Jim Kaldenberg meer informatie over waarom een zaak tegen het ABP succesvol kan zijn.

[npo_player prid=”WO_MAX_15280406″]

Geef een reactie

Reacties (2)

    Het is een moeilijke en ingewikkelde kwestie.
    m.vr.gr. Anneke Koreman

    Waar blijft het miljarden bedrag dat de regering in de 80iger jaren “LEENDE” lees graaide uit de pensioenpot ?