Registeren Inloggen

Op tv: Zorgen om nieuw pensioenstelsel

Kijkers van Meldpunt maken zich grote zorgen over het nieuwe pensioenstelsel waarover de Tweede Kamer begin november vergadert. Zij denken erop achteruit te gaan, en zitten met veel onduidelijkheden. Daarom komt Meldpunt met een special over het nieuwe pensioenstelsel.

Totaal ander pensioenstelsel

De Wet Toekomst Pensioenen moet 1 juli 2023 ingaan en is een voortvloeisel uit het in 2019 gesloten Pensioenakkoord. De nieuwe wet moet leiden tot een totaal ander pensioenstelsel met ingang van 1 januari 2027.

Sceptisch

Meldpunt-kijkers Kees Zaaijer en Koos Voogt staan heel sceptisch tegenover het nieuwe pensioenstelsel. Het huidige behouden is volgens deze 2 zeventigers geen optie. “Maar er bestaat het grote gevaar dat we het kind met het badwater weggooien”, zegt Zaaijer. “Het nieuwe stelsel is risicovol en bijna niet uitvoerbaar. Dat moet niet zomaar door de Kamer gejast worden”, voegt Voogt toe.

Pensioengeld verdelen

De 1500 miljard euro aan pensioengeld moet verdeeld worden over 10 à 15 miljoen persoonlijke pensioenpotjes. Maar gaat die verdeling wel eerlijk? Als u het er niet mee eens bent, kunt u dan nog bezwaar maken bij de rechter? En is deze administratieve monsterklus wel op tijd te klaren?

Beleggingsresultaten bepalend

De hoogte van de pensioenen wordt afhankelijk van de beleggingsresultaten. De pensioendeelnemers zijn vooral bang voor lagere pensioenen in dure tijden van hoge inflatie. Toch zijn veel jongeren enthousiast over het nieuwe stelsel. Nikki Trip (23) en Vinay Gayadien (25) zijn juist blij dat er meer persoonlijke keuzevrijheid komt en dat het pensioen transparanter wordt.

Elles de Bruin bespreekt de reportages met studiogasten Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie (de koepel van 180 pensioenfondsen) en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.

Kijk Meldpunt op vrijdag 28 oktober 2022 om 19:50 uur op NPO 2. Of bekijk de uitzending hier terug.

Geef een reactie