Registeren Inloggen

Pensioenfonds maakt fout en Ine moet 11.000 euro terugbetalen

Ine Schreurs en haar ex besluiten bij scheiding hun pensioen te verevenen. Alles goed geregeld, denken ze. Totdat Ine een brief krijgt van haar pensioenfonds: “Wilt u even 11.000 euro terugbetalen?”

Vergeten uw ex pensioen te geven

Bij de scheiding kiezen Ine Schreurs en haar ex voor verevening van het pensioen. Bij ingang pensionering, krijgen beiden zodoende de helft van elkaars pensioen dat zij tijdens het huwelijk hebben opgebouwd. Streep eronder, denkt Scheurs. Maar dan krijgt zij jaren later bericht van haar Rabobank pensioenfonds. Ze zijn jaren vergeten haar ex uit te betalen. En dus heeft zij maandelijks teveel ontvangen. Of mevrouw Schreurs een bedrag van totaal 11.000 euro met terugwerkende kracht wil betalen.

Fout van pensioenfonds maar dat reageert niet

Mevrouw is ontsteld. Zij dacht alles goed geregeld te hebben en dan komt zij, door een fout van nota bene haar eigen pensioenfonds alsnog in de problemen. Zij trekt eindeloos aan de bel bij het fonds maar de behandeling van haar klacht wordt alsmaar vooruitgeschoven. Een antwoord blijft uit.

“Sorry”

Na bemoeienis van MAX ombudsman Rogier de Haan wordt de kwestie alsnog voor mevrouw opgelost. Een woordvoerder laat weten: ‘In de situatie met mevrouw Schreurs heeft Rabobank Pensioenfonds ten onrechte de verwerking van de echtscheiding in 1999 niet doorgevoerd in de jaarlijkse pensioenoverzichten die zij van ons heeft ontvangen. Dat is niet goed gegaan en dat zetten we daarom financieel geheel recht, en zijn excuses op zijn plaats.’

Hoe kun je pensioen bij scheiding het beste verdelen?

Tijdens een huwelijk bouwt de ene partner vaak net iets meer of minder pensioen op dan de andere. Bijvoorbeeld omdat een van de twee voor de kinderen zorgt. Het is dan wel zo netjes dit pensioen na echtscheiding eerlijk te verdelen, net als Ine Schreurs en haar ex hebben gedaan. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, bijvoorbeeld via pensioenverevening of conversie. Maar hoe werkt dit precies? We leggen het uit in dit artikel. 

Pensioenfonds maakt fout en Ine moet 11.000 euro terugbetalen

Geef een reactie