Registeren Inloggen

Pensioenleeftijd vanaf 2028 omhoog

Na een heel werkleven, kijken sommigen enorm uit naar hun pensioen. Maar vanaf 2028 zullen toekomstige pensionado’s nog wat langer moeten doorwerken. Want vanaf dan gaat de pensioenleeftijd weer iets omhoog.

Pensioenleeftijd omhoog

Minister Carola Schouten (Pensioenen) laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de pensioenleeftijd in 2028 met 3 maanden omhoog gaat. Mensen krijgen dan hun AOW als ze 67 jaar en 3 maanden oud zijn. Deze beslissing volgt uit de levensverwachting die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht in 2028. Voor de jaren 2024 tot en met 2027 blijft de AOW-leeftijd op 67 jaar.

Waarom hogere pensioenleeftijd?

De pensioenleeftijd gaat omhoog in verband met de verwachte levensverwachting van mensen. De AOW-leeftijd is dus gekoppeld aan de levensverwachting. En nu is de verwachting dat 65-jarigen in 2028 langer zullen leven. Terwijl de levensverwachting de afgelopen 2 jaar juist daalde, tijdens de coronaperiode.

Minder hard stijgen

Om er voor te zorgen dat de pensioenleeftijd niet met sprongen omhoog gaat, is er in 2019 afgesproken om de pensioenleeftijd minder snel te laten stijgen. Dat was onderdeel van het pensioenakkoord. De afspraak houdt in dat elke 4,5 maand dat Nederlanders naar verwachting langer leven, de AOW-leeftijd automatisch met 3 maanden omhooggaat.

Wat levert het nieuwe pensioenstelsel ons op?

(Bron: Rijksoverheid, ANP, CBS. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie