Registeren Inloggen

Duidelijkheid over ‘coronavouchers’ voor vakantieparken

De oproep van premier Rutte bij de aankondiging van de nieuwe maatregelen om geen plannen te maken voor de meivakantie, roept de nodige vragen op. Want wat moet u doen als u al een vakantie naar een vakantiepark heeft geboekt?

Coronavouchers voor pakketreizen

Voor pakketreizen is een coronavoucher ingesteld. Maar voor vakanties naar vakantieparken, was nog geen duidelijkheid. Inmiddels is meer duidelijk geworden voor dit soort reizen. MAX Ombudsman Jeanine Janssen geeft antwoord.

Vouchers voor vakanties naar vakantieparken

Is er voor vakanties naar vakantieparken een voucher in de maak? 

“Die voucher is rond. Alle bedrijven die zijn aangesloten bij Hiswa-Recron, en dat zijn veel vakantieparken, bieden de voucher aan. Hij is een jaar geldig vanaf de oorspronkelijke boekingsdatum en binnen dat jaar te boeken tot en met 30 september 2021.”

En kan men ook geld terugkrijgen?

“Na dat jaar kun je je geld terugkrijgen. Dat jaar is om de parken lucht te geven. Daarna moeten ze je geld terugbetalen.”

Maar wat als het bedrijf in die tussentijd failliet gaat?

“De branchevereniging heeft géén garantiefonds. Ze hebben voorgesteld dat het ministerie van Economische Zaken (EZ) samen met het IPO (Interprovinciaal Overleg), en dus eigenlijk de provincies, garant staan voor dit bedrag áls iemand failliet zou gaan. Daarover is nog geen duidelijkheid. Vind je dat teveel risico als klant, dan kan je naar de Geschillencommissie om je geld terug te vragen. Die commissie zal een belangenafweging maken tussen de consument en de branche. De afloop is onduidelijk.”

Wat als een vakantie is geboekt bij een Hiswa-Recron park, maar voor de na de periode die nu is afgekondigd. Mag er dan kosteloos geannuleerd of omgeboekt worden?

“De boeking is voor ná de periode die nu is afgekondigd. Dus feitelijk zou men nog kunnen gaan. Mijn advies is afwachten. Verwacht wordt dat ook deze reizen alsnog geannuleerd gaan worden voor de meivakantie. En een voucher krijgen met een geldigheid tot eind september 2021. En niet, dan krijgen ze volgend jaar hun geld terug.”

Hoe zit het met de vaste staanplaatsen en seizoensplekken op campings?

“De vaste staanplaatsen zijn uitgesloten van deze regeling. Vaak gaat het om plekken die al jarenlang bestaan, van mensen met eigen sanitaire voorzieningen. Mensen die feitelijk nog gewoon kunnen gaan. In de toekomst kunnen zich daar verschillende situaties voordoen.

  1. De overheid stelt regels waardoor het park niet meer open kan blijven en jou de dienst niet kan leveren. Je hebt recht op je geld terug.
  2. Een deel van de periode kan niet geleverde worden. Die zal dan gecompenseerd moeten worden.

En ik hoorde gisteren van mensen dat ze gewoon nog afgelopen week geboekt hebben om een rustige plek te hebben! Dat hoopt de branche natuurlijk ook.”

Reizen en corona: MAX Ombudsman beantwoordt veelgestelde vragen

Geef een reactie