Registeren Inloggen

Geld terug of niet? Minimaal 580 miljoen euro compensatie voor spaarders

Mogelijk krijgt u na het Kamerdebat van 2 februari ook wel uw te veel aan belasting betaalde bedrag op uw spaargeld terug. De Hoge Raad heeft deze belasting uit box 3 al afgeschoten. De vraag is of alleen de klagers dat krijgen of alle gedupeerden? Dat scheelt nogal wat op de rijksbegroting. In het eerste geval is het ‘maar’ 580 miljoen euro, in het tweede geval loopt het in de miljarden. Het kabinet beslist in april.

Box 3 wankelt

Box 3, de belasting op inkomen uit sparen en beleggen, piept en kraakt al een tijdje. Vlak voor de kerst kwam er een belangrijk vonnis van de Hoge Raad. Daarin keurde de hoogste rechter de vermogensbelasting zoals die nu is af. Hoe gaat die dan? In boks 3 kijkt de Belastingdienst naar wat vermogen kán opbrengen niet wat het écht oplevert.

Discriminatieverbod

In dure woorden is dat het verschil tussen “fictief en werkelijk rendement.” Met de huidige spaarrentes van 0 procent levert spaargeld niets extra’s meer op. Met beleggingen ligt dat natuurlijk anders. Dan kan het vermogen gemiddeld jaarlijks met 5,69 procent groeien. Spaarders kregen een belastingaanslag alsof hun vermogen ook op die manier groeide. Maar dat was natuurlijk helemaal niet zo. De Hoge Raad heeft daar nu een dikke streep doorheen gezet. De spaartaks uit box 3 is strijdig met het Europese mensenrechtenverdrag. De spaartaks, ingevoerd in 2017, discrimineert tussen gewone spaarders en beleggers. En dat is verboden.

Reactie van het kabinet

Het kabinet moest van de Hoge Raad vóór 4 februari 2022 reageren op het vonnis. Dat is gebeurd bij het Kamerdebat van 2 februari. Maar compensatie ligt nog niet zo eenvoudig. De groep spaarders die geklaagd heeft is goed voor een compensatie van 580 miljoen euro. Dat is nog te overzien.

Alleen de klagers of iedereen?

Maar het werkelijke aantal gedupeerden ligt hoger dan een miljoen. Dan kan het compensatiebedrag in de miljarden komen te liggen. En dat heeft grote gevolgen voor de rijksbegroting. Marnix van Rij, staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst neemt de tijd voor een oplossing. “Snellere besluitvorming leidt tot meer fouten.” Maar Van Rij neigt naar een compensatie voor iedereen, dus ook de niet-klagers. Want hij zegt dat rechtvaardig te vinden.

Voorlopig geen enkele aanslag uit box 3

De Belastingdienst kan sowieso voorlopig geen enkele aanslag uit box 3 meer versturen aan vermogenden. Want eerst moet de coalitie het eens zijn over een aanpassing van deze belasting. Daarom stelt het kabinet de beslissing nu ook uit tot het voorjaar. De linkse partijen hebben een gezamenlijk wetsontwerp ingediend voor een nieuwe vermogensbelasting. Daarin willen ze het geld voor een nieuwe vermogensbelasting weghalen “bij de rijken”. Maar coalitiepartners VVD en CDA zien daar weinig in.

Jubelton afgeschaft

Heffingen uit boks 3 staan al langer onder vuur. Want de zogenaamde “jubelton” wordt afgeschaft per 2024. Dat is een belastingvrije schenking van rijke ouders aan hun kinderen tot maximaal een ton.

Ruim 1 miljoen mensen lopen teruggave belasting op spaargeld mis

Geef een reactie

Reacties (3)

    Men diende vanaf 2017 ieder jaar bezwaar in te dienen over je vermogen rendements heffing, niet iedereen heeft dat gedaan.
    Er is gedacht ik dien in 2017 bezwaar in en dit geldt voor de volgende oplopende jaren, dat is dus niet zo.
    Op de Wet van Gelijkheid dient de Staat of je wel of niet bezwaar heb ingediend het berekende rente als nog aan je terug te betalen.
    Er zal in April wel weer een konijn uit de hoge hoed van Rutte komen, waardoor er niet terug betaald behoeft te worden, we zullen dan weer gaan procederen. Mvg DCC.

    In uw tekst staat: ” Voorlopig geen enkele aanslag uit box 3:

    Volgens mij is in de voorlopige aanslag die ik onlangs ontvangen heb wel degelijk box 3 opgenomen. Maar tegen een voorlopige aanslag kun je geen bezwaar aantekenen. Wat nu?

    de overheid en iets terug geven hahahahahahahaha