Registeren Inloggen

Huisdieren dumpen is niet de oplossing: hier kunnen ze wel terecht

Misschien kunt u het zich niet voorstellen, maar huisdieren worden nog regelmatig gedumpt. En dat is niet alleen verdrietig voor het huisdier, maar ook wettelijk verboden en dus strafbaar. Stel nou dat u niet meer wilt of kunt zorgen voor uw huisdier, waar kan deze dan terecht?

Huisdieren nog te vaak gedumpt

Volgens de Dierenbescherming komt het nog te vaak voor dat huisdieren worden gedumpt. Zo worden kittens of puppy’s langs de kant van de weg in rugzakken gevonden of zelfs in containers. Maar de Dierenbescherming komt ook verwaarloosde konijnen tegen. En dat is triest, want het zorgt voor stressvolle en gevaarlijke situaties voor de dieren. De meeste tamme huisdieren overleven zelfs amper in het wild en daarnaast verstoren ze de leefomgeving van wilde dieren. Volgens de organisatie is dumpen daarom nooit de oplossing.

Te hoge kosten of andere redenen?

Soms heeft u geen andere keuze dan uw huisdier wegdoen. Maar kunt u bijvoorbeeld de oplopende kosten niet meer aan? Lees dan eerst dit artikel waarin staat welke organisaties u kunnen bijstaan. Ziet u echt geen andere mogelijkheid meer? Dan kunt u uw huisdier naar verschillende onderkomens brengen voor een nieuw leven.

Bel de Dierenbescherming

Het advies is om als eerste de Dierenbescherming te bellen, wanneer u niet weet of u voor uw huisdier kunt blijven zorgen. De organisatie kan dan met u meedenken over een geschikte oplossing en u eventueel doorsturen naar de juiste instanties.

Kennissen, familie en vrienden

Misschien wil iemand uit uw sociale omgeving graag uw huisdier adopteren. Het scheelt hen aanschafkosten en het dier krijgt meteen een nieuw (en voor u bekend) thuis. Wellicht kunt u een win-winsituatie creëren, door nog regelmatig op bezoek te gaan, als u met pijn in uw hart afstand doet.

Dierenasiel

Op verschillende plekken in Nederland zijn dierenasiels gevestigd. Zij kunnen uw huisdier eventueel opvangen wanneer u daar niet meer toe in staat bent. Neem contact op met het dichtstbijzijnde asiel om te kijken of er plek is. Houd er wel rekening mee dat u vaak een klein bedrag aan afstandskosten moet betalen, maar dan is er in ieder geval een goed (tijdelijk) onderkomen.

Online platforms voor overnemen huisdieren

Via online platforms zoals Verhuisdieren.nl kunt u uw huisdier aanmelden in de hoop dat een nieuw baasje zich aandient. Geef echter niet zomaar uw huisdier met iedereen mee, zodat u er zeker van bent dat er een fijn tweede thuis wacht. Spreek daarom enkele keren af en ga alleen akkoord als u een goed gevoel heeft bij de desbetreffende persoon.

Denk goed na voor u een huisdier aanschaft

Om te voorkomen dat u afstand moet doen van uw huisdier, is het van belang dat u voor de aanschaf goed nadenkt. Past de aandacht en verzorging in het ritme van uw dagelijks leven? En bent u in staat om de financiële lasten te dragen? Doe ook enig onderzoek naar de verkoper of de instantie waar u het dier vandaan wil halen, om te voorkomen dat het diertje van alles mankeert of dat u zich per ongeluk inlaat met illegale handelspraktijken.

Huisdier aanschaffen? Houd rekening met deze kosten

(Bron: Archief, De Dierenbescherming, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    […] overleden huisdier, is het ook nog eens strafbaar om overleden huisdieren te dumpen bij het afval. Hetzelfde geldt voor levende huisdieren. Dit is dus zeker niet de oplossing. Vindt u het moeilijk om een keuze te maken? Neem dan contact […]