Registeren Inloggen

Puppy kopen? Voorkom dat u betrokken raakt bij illegale puppyhandel

Het komt nog stelselmatig voor: illegale puppyhandel. Zo denkt u een lieve, gezonde pup aan te schaffen. Maar achteraf blijkt het diertje ziek, een niet geldig paspoort te hebben en zelfs helemaal niet bij de desbetreffende verkoper vandaan te komen. Hoe herkent u voortijdig of er sprake is van een louche zaak?

Illegale puppyhandel

Dat er nog illegaal wordt gehandeld in pups blijkt maar weer uit een recente zaak. De politie heeft onlangs 2 verdachten uit Veldhoven aangehouden op verdenking van het illegaal verhandelen van jonge hondjes. De pups werden te koop aangeboden via Marktplaats en aan huis opgehaald door de kopers. Alles leek in orde. Zo zouden ze een geldig paspoort hebben, gevaccineerd en ontwormd zijn. Maar achteraf komen de nieuwe baasjes tot de ontdekking dat de pups ziek zijn en er niets waar is van wat hen is verteld. Sommige pups blijken zelfs van een heel ander ras te zijn.

Checklist puppyhandel

Malafide hondenhandelaren weten maar al te goed hoe ze kopers over de streep moeten trekken. En heeft u een pup eenmaal vast, dan is het al helemaal lastig om nog nee te zeggen. Toch doet u er goed aan om voorzichtig te zijn. U wilt natuurlijk geen illegale pup in handen krijgen. Controleer daarom voorafgaand aan uw bezoek een aantal zaken, u kunt hiervoor de puppy-checklist van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) gebruiken:

  • Waar worden de pups te koop aangeboden? En is de informatie over het nestje en de ouders van de pups duidelijk?
  • Zijn er duidelijke foto’s van de honden en pups te zien?
  • Zoek op internet naar de (account) naam, het e-mailadres en telefoonnummer van de handelaar. Zijn er slechte ervaringen met de verkoper? Dan zullen die hoogstwaarschijnlijk te vinden zijn.
  • Is er géén handelsgeschiedenis, maar wel geruime tijd een account? Of worden er juist meerdere nesten te koop aangeboden? Dan moet er een belletje gaan rinkelen.
  • Probeer uit te zoeken of dezelfde advertentie ook elders te vinden is.

Toch interesse in de pup?

Heeft u na bovenstaande checklist nog interesse in de pup? Neem dan schriftelijk contact op, bijvoorbeeld via de mail. Zo heeft u bewijs van het contact. Bovendien kunt u op die manier ook nog even rustig nadenken over uw besluit.

Langsgaan bij de pup

Lijkt alles in orde, dan kunt u gaan kijken. Zorg ervoor dat u minimaal 2 keer langsgaat bij de verkoper om het nestje te bewonderen. Let tijdens uw bezoek goed op een aantal dingen:

  • Is de moederhond aanwezig? Deze herkent u aan hetzelfde ras, tepels en buikje. De aanwezigheid van de moeder is van belang voor de opvoeding en het welzijn van de pups, maar is ook een teken dat de pups waarschijnlijk niet illegaal worden verhandeld vanuit het buitenland.
  • Ligt het nestje in het huis van de verkoper en is dit schoon?
  • Hoe reageren de moeder en pups op uw bezoek? Ze moeten niet agressief of angstig naar u zijn,. Dit is namelijk een slecht teken. De pups mogen best even schrikken van geluiden, maar moeten wel snel weer doorgaan met spelen, slapen, eten of het geluid onderzoeken.
  • Check of de pup geregistreerd staat bij de verkoper of fokker en controleer of de pup gechipt, gevaccineerd en ontwormd is. Dit is namelijk verplicht en staat vermeld in het EU-dierenpaspoort. Alle in Nederland geboren pups horen een chipnummer te hebben dat begint met 528. Begint het chipnummer niet met 528, dan komt de pup uit het buitenland. Begint het chipnummer met 52814, dan gaat het om een pup die gechipt is door de Raad van Beheer, waarvoor een stamboom kan worden aangevraagd.
  • Puppy’s die vanuit het buitenland komen moeten ook een geldige rabiësvaccinatie hebben, deze mag gegeven worden wanneer de pups 12 weken zijn en is na 21 dagen geldig. Dit betekent dat de pups minimaal 15 weken moeten zijn, anders zijn ze illegaal vervoerd.
  • Zijn de ouderhonden gecheckt op erfelijke aandoeningen, en zijn hier officiële documenten van?
  • Stelt de verkoper vragen en geeft deze goede informatie? Een goede verkoper of fokker wil dat zijn pups goed terecht komen en wil hier ook zeker van zijn. En kunt u tegelijkertijd rustig kijken en terecht met uw vragen?

Kopen

Wilt u de pup kopen? Doe dit dan middels een officieel koopcontract en betaal alleen via uw bankrekening, zodat u de juiste gegevens van de verkoper heeft en kunt aantonen dat u betaald heeft. Het contract geeft duidelijkheid over eventuele rechten, plichten en garantie. Daarnaast dient dit als bewijs dat de pup officieel uw hond is.

Heeft u twijfels, ondanks dat alles in orde lijkt te zijn? Koop de pup dan niet. Doe dit ook niet uit medelijden met de pup wanneer u vermoedt dat deze illegaal verhandeld wordt. U houdt dit dan alleen maar in stand. Wel kunt u de misstanden melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van de Rijksoverheid.

Zit er garantie op een net gekochte hond?

(Bron: Dierenbescherming, Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG), Politie. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie